ua en ru

ЄЦБ витратив минулого тижня 14,3 млрд євро на купівлю держоблігацій

Європейський центробанк витратив минулого тижня 14,3 млрд євро (20,6 млрд дол.) на купівлю держоблігацій. Відповідну інформацію розповсюдила вчора прес-служба ЄЦБ, відзначивши, що ця міра була спрямована на підтримку стабільності держав зони євро.

Тижнем раніше Центробанк викупив папери на суму 22 млрд дол. (32 млрд євро). Таким чином, за два тижні волатильності і нервозності світових ринків ЄЦБ довелося витратити на викуп держоблігацій більше 50 млрд дол., відзначає Associated Press.

Вперше ЄЦБ вдався до програми викупу держоблігацій в травні 2010 р., коли на допомогу Греції було витрачено 16,5 млрд євро.

В результаті превентивних дій ЄЦБ високі процентні ставки по держоблігаціях Італії та Іспанії знизилися. Проте, на думку експертів, банку доведеться продовжувати активні дії на ринку облігацій протягом ще декількох тижнів.

Раніше в ЄЦБ пройшла нарада про необхідність викупу державних боргових паперів Італії. Як повідомили джерела, банк готовий провести значні інтервенції на ринках, щоб запобігти поглибленню кризи в єврозоні.