ua en ru

ЄЦБ відмовився від планів скоротити залежність проблемних банків від фінансування, - джерело

Європейський Центробанк відмовився від давніх планів скоротити залежність проблемних банків від свого фінансування, оскільки не зміг знайти відповідне рішення, а також побоюючись, що в результаті уряду будуть докладати менше зусиль для боротьби з цими проблемами, передає Reuters.
Протягом 18 місяців ЄЦБ працював над цим планом, прагнучи відійти від екстреної підтримки банківського сектора, що спотворює роль його грошово-кредитної політики.
Два джерела з Центробанку, які говорили на умовах анонімності, сказали, що регулятори ЄЦБ перестали обговорювати ці плани, вирішивши, що немає нічого кращого, ніж нинішнє поєднання необмеженого надання ліквідності ЄЦБ і програми Екстреної кредитної допомоги (ELA), яку здійснюють національні центробанки.
"Це (план для залежних банків) більше не цікавить керуючий рада, - сказало одне з джерел. - Звичайно, зберігається повне надання (необмежених кредитів банкам), але було вирішено, що головним чином це буде вирішуватися через ELA".
Регулятори вважають, що якщо гроші для банків будуть надавати національні центробанки через ELA, це дозволить зберегти необхідний тиск на уряду, спонукаючи їх вирішувати цю проблему, а не перекладати відповідальність на ЄЦБ.
"Думка зараз така, що ця проблема повинна в основному вирішуватися на рівні місцевого Центробанку через ELA", - підтвердив друге джерело.
ЄЦБ відмовився від коментарів.
Всього тиждень тому член ЄЦБ і голова німецького Бундесбанку Йенс Вайдманн вказав на занепокоєння, які Центробанк відчуває щодо вжитих їм зусиль для боротьби з кризою.
"Усіма нашими діями ми полегшуємо життя політикам. Якщо я скажу політику, "гей, візьми наш баланс, щоб поліпшити свої активи", я можу бути впевнений, що подальших заходів не буде", - сказав він.
В даний час Італія і Іспанія ризикують бути втягнутими в боргову кризу єврозони, тому залежність від фінансування ЄЦБ знову зростає.
Банки займають у ЄЦБ майже 500 млрд євро на регулярній основі, на 100 млрд більше, ніж у квітні, коли ЄЦБ ще намагався згорнути заходи допомоги.
З тих пір ситуація розвернулася на 180 градусів. Регулятори дали зрозуміти, що скоро знову почнуть надання 12-місячних кредитів банкам - ця антикризовий захід в останній раз була використана в кінці 2009 р.
Регулятори навіть чують заклики до ще більш довгострокового кредитування з тим, щоб банки отримали повну фінансову захист під час кризи. Публічні коментарі регуляторів вказують на те, що такі заходи, швидше за все, виключаються, однак це викликано тим же страхом - що уряду в цьому випадку опустили руки і не будуть вирішувати проблеми банківської системи.