ua en ru

ЄЦБ: Основна проблема прямого доступу банків до засобів EFSF пов'язана з питанням кондиціональності

Основна проблема прямого доступу банків до засобів Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF) полягає в питанні кондиціональності, тобто обумовленості певними зобов'язаннями. Таку думку висловив на сесії Міжнародного валютного фонду (МВФ) у Вашингтоні член правління Європейського центрального банку і голова Федерального банку Німеччини Йенс Вайдман. Він пояснив, що питання умов, на які виділяється допомога, є основним. За його словами, екстрене фінансування виділяється лише на певних умовах, а саме на умовах того, що держава вживе заходів щодо усунення проблем, що лежать в корені, зокрема, проведе структурні реформи, спрямовані на зниження дефіциту бюджету, оздоровить економіку в цілому.

При прямому доступі банків до засобів EFSF неможливо забезпечити контроль за умовами, на яких виділяється допомога, в той час як кондиціональність вкрай важлива. Саме тому кошти стабілізаційного фонду не можуть бути спрямовані безпосередньо в банківський сектор в обхід держави. "Необхідно втримати баланс між власною фінансовою відповідальністю реципієнта і контролем", - уклав Вайдман.

Одночасно міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле виключив можливість прямого кредитування банків з коштів європейських стабілізаційних механізмів, нагадавши, що всі положення щодо виділення подібного фінансування прописані в рамкових угодах і немає сенсу їх міняти. Відзначимо, що в даний момент EFSF не може кредитувати комерційні банки безпосередньо.

Дискусії щодо можливості прямого кредитування банків з коштів європейських стабілізаційних механізмів розгорілися на тлі скрутного фінансового становища іспанських банків. Раніше глава МВФ Крістін Лагард заявила, що можливість кредитувати комерційні банки з коштів фондів безпосередньо, а не через уряди країн існує вже зараз.

Раніше повідомлялося, що між Іспанією і Германій розгорілася суперечка на тему розподілу ресурсів EFSF. Країни не можуть прийти до єдиного знаменника в питанні умов, на яких EFSF надає фінансову допомогу. Окремі держави зони євро і деякі представники Європейського центрального банку наполягають на пом'якшенні цих умов, кажучи про те, що EFSF повинно бути дозволено кредитувати комерційні банки безпосередньо, а не через уряд країни. Такі зміни були б на руку Іспанії, чий банківський сектор до сих пір не може відновитися після обвалу на ринку нерухомості.

У разі якщо EFSF буде дозволено кредитувати іспанські банки безпосередньо, це позбавить уряд країни на чолі з прем'єр-міністром Маріано Рахоєм від необхідності вводити додаткові заходи жорсткої економії понад вже заплановані реформи. Для ЄЦБ розширення повноважень EFSF також могло б стати позитивним моментом, так як позбавило б європейський Центробанк від необхідності тягти все навантаження з виведення єврозони з боргової кризи (наприклад, за допомогою надання комерційним банкам дешевих кредитів) на себе. У той же час основні країни-донори EFSF (насамперед Німеччина) виступають різко проти будь-яких заходів, які можуть побічно або безпосередньо вплинути на мотивацію держав єврозони проводити програму фіскальної консолідації.