ua en ru

ЄЦБ готовий надавати банкам нелімітовані кредити

Європейський центральний банк (ЄЦБ) готовий провести ще один раунд LTRO (програми видачі європейським банкам нелімітованих кредитів строком на три роки), якщо в цьому виникне необхідність. Про це заявив голова ЄЦБ Маріо Драгі в ході виступу перед Європейським парламентом в понеділок, повідомляє прес-служба ЄЦБ.

Європейський центральний банк (ЄЦБ) готовий провести ще один раунд LTRO (програми видачі європейським банкам нелімітованих кредитів строком на три роки), якщо в цьому виникне необхідність. Про це заявив голова ЄЦБ Маріо Драгі (на фото) в ході виступу перед Європейським парламентом в понеділок, повідомляє прес-служба ЄЦБ.

При цьому темпи повернення позик банками, за його словами, указують на те, що фінансові інститути сталі менш залежні від ліквідності, яку надає ЦБ.

"За останні місяці довіра до єврозони відновилася. Як наслідок, роздробленість фінансових ринків єврозони відступає. Це відбулося не тільки завдяки практиці нестандартних вимірів ЄЦБ, але і завдяки прогресу в управлінні єврозоною з боку урядів і продовженню реформ", - сказав Драгі.

"Виплати кредитів явно указують на нормалізацію ситуації, але зникнення надлишків ліквідності може створити підвищувальний тиск на ринкові ставки запозичення, - відзначив Драгі. - ЄЦБ готовий застосувати всі інструменти, включаючи LTRO, якщо буде потрібно".

Драгі підтвердив обіцянку зберігати низькі базові процентні ставки в осяжному майбутньому. За оцінками ЦБ, інфляція в єврозоні буде нижча за цільовий рівень у 2% протягом тривалого періоду часу.

Питання про те, чи відчуває Греція потребу в третьому пакеті фінансової допомогт, Драги назвав передчасним. ЄЦБ вважає, що в даний час держборг Греції знаходиться на стійкому рівні. При цьому глава ЦБ єврозони заявив, що банк не бачить себе як довгострокового члена "трійки" міжнародних кредиторів.

Нагадаємо, 12 вересня Драгі заявив, що економіка єврозони відновлюється слабкими темпами.

За підсумками засідання 5 вересня ЄЦБ зберіг ключову процентну ставку на рекордно низькому рівні - 0,5%. Ставка по депозитах також була збережена на нульовому рівні.