ua en ru

Якщо був вибраний вірний механізм компенсації при передачі урану, то Україна нічого не втрачає, а, можливо, навіть і здобуває, - експерт.

Якщо обрано вірний механізм гарантування українських інтересів при передачі урану Сполученим Штатам Америки, то Україна нічого не втрачає, а, можливо, навіть і здобуває. Таку думку висловив колишній представник Президента з міжнародних питань енергобезпеки Богдан Соколовський, передає ВВС.

«Як фізик можу абсолютно чітко сказати, що якщо вибрана абсолютно вірна схема передачі цього урану (тобто, схема з заміщенням, з компенсацією тих можливостей, які давав цей матеріал), то Україна нічого не втрачає, а, можливо, навіть і здобуває. Те, що стосується наукових досліджень у плані ядерного палива, то хотів би підкреслити, що ядерне паливо на атомних електростанціях у всьому світі збагачується максимум до 6%. В даному випадку мова йде про уран, збагачений 20% і більше - це дещо різні речі. Якщо мова іде про наукові експерименти взаємопов'язані, то цілком реалістично такі експерименти проводити будь-де, де є гарантовані і забезпечені умови зберігання. Тобто, ті країни, які сьогодні максимально забезпечені з точки зору зберігання і захисту таких матеріалів, мусять запропонувати українській стороні час, можливості для проведення українськими науковими спеціалістами відповідних експериментів", - відзначив експерт.

Він підкреслив, що, якщо українська влада винесла той механізм компенсації і гарантування, який забезпечив національні інтереси, то від цього «в цілому виграли всі».

За його словами, в даному випадку мова не іде про тонни. «Це високозбагачений уран. До цієї категорії відноситься уран, збагачений 20% і більше. Це уран, який не має жодного відношення до використання у сучасній ядерній енергетиці. Здебільшого мова йде про науковий матеріал для фізичних ядерних експериментів. У нас цей уран був і є ще розміщений у кількох наукових центрах. Здебільшого це Харківський фізтех і Севастопольський університет», - нагадав він.

При цьому Б.Соколовський відзначив, що питання про передачу «тих відносно незначних кількостей високозбагаченого урану» не є новим. «Воно виникало кілька років підряд і розглядалося, насамперед, за участю Президента Ющенка, і до сих пір не було прийнято відповідного рішення лише тому, що не було відпрацьовано на всіх рівнях належного надійного механізму, який би забезпечував захист українських національних інтересів, які в такому випадку обов'язково мають бути насамперед враховані», - зазначив він.

Також він підкреслив, що Україна є стороною багатосторонньої угоди про нерозповсюдження зброї масового знищення, а відповідно і ядерних матеріалів та технологій, тому рішення про передачу високозбагаченого урану цілком вкладається в логіку цих наших міжнародних зобов'язань.