ua en ru

ЄС скаржиться на відсутність доказів для продовження санкцій проти оточення Януковича

ЄС скаржиться на відсутність доказів для продовження санкцій проти оточення Януковича Фото: Ганна Гопко (РБК-Україна)

У разі відсутності необхідних матеріалів, санкції можуть бути зняті 6 березня

В Європейському Союзі можуть розглянути питання про зняття санкцій з 15 чиновників з оточення екс-президента Віктора Януковича, якщо українські правоохоронні органи не дадуть докази їхніх злочинів до 6 березня. Про це в коментарі РБК-Україна повідомила голова парламентського комітету у закордонних справах, народний депутат Ганна Гопко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Якщо до 6 березня (термін закінчення дії санкцій-ред.) ЄС не отримає від українських правоохоронних органів нові свідоцтва, доказову базу, то буде виноситися питання, чи продовжувати санкції ЄС, особливо другий економічний пакет, який передбачає заборону в'їзду в країни ЄС, а також заморожування активів 15 чоловік режиму Януковича", - заявила Гопко.

Нардеп зазначила, від ЄС неодноразово надходили скарги на те, що Генпрокуратура не надає необхідну кількість доказів для продовження санкцій.

Мова йде про 15 колишніх чиновників, серед яких, зокрема, екс-міністр юстиції Олена Лукаш і екс-віце-прем'єр-міністр Сергій Арбузов, екс-генпрокурор Віктор Пшонка та інші.

Нагадаємо, раніше брюссельський кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк повідомляв, що Європейський союз може виключити з санкційного списку соратників колишнього президента України Віктора Януковича: колишнього міністра юстиції України Олену Лукаш і бізнесмена Сергія Клюєва.

Зазначимо, що 21 лютого суд Європейського союзу скасував рішення Ради ЄС про санкції, які були накладені на українського депутата Сергія Клюєва у березні 2017 року.

На думку суду, внесення бізнесмена в санкційний список не мало достатніх підстав.