ua en ru

ЄС виділить 1,2 млн євро на систему поводження з відходами електронного обладнання

ЄС виділить 1,2 млн євро на систему поводження з відходами електронного обладнання Фото: В'ячеслав Негода

Проект розрахований на 21 місяць

Європейський союз надасть Україні 1,2 млн євро на впровадження системи поводження з відходами електронного обладнання. Про це в ході відкриття проекту ЄС Твіннінг "Впровадження в Україні системи поводження з відходами електричного та електронного обладнання" повідомив заступник віце-прем'єр-міністра, міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В'ячеслав Негода, передає кореспондент РБК-Україна.

"Сьогодні ми відкриваємо...проект "Твіннінг", це впровадження системи управління відходами електронного та електричного обладнання в Україні... Його загальна вартість (контракту з реалізації проекту - ред.) , що фінансується ЄС, становить 1,2 млн євро",- розповів Негода.

За його словами, проект розрахований на 21 місяць. Виконавцями проекту є Австрія, Іспанія та Франція.

"Міністерство визначено бенефіціаром цього проекту. Виконавцями цього проекту є такі країни, як Австрія, Іспанія та Франція. Наразі заінтересованими сторонами підписано контракт по проекту "Твіннінг". Передбачається, що він триватиме 21 місяць", - додав він.

Так, проект спрямований на наближення українського законодавства з питань поводження з відходами до стандартів ЄС, відповідно до Угоди про асоціацію. Планується, що проект втілюватимуть за допомогою впровадження ефективних та сталих механізмів збору та утилізації відходів, зокрема, відпрацьованих батарейок та електронних відходів, обсяги яких швидко зростають та становлять особливу загрозу для людей та навколишнього середовища.

Проект буде впроваджуватися Агентством з питань охорони навколишнього середовища Австрії, Міжнародним офісом Води Франції та Міжнародним та південноамериканським фондом з питань управління і державної політики Іспанії.

Крім того, Негода підкреслив, що в Україні гостро стоїть питання демонополізації ринку послуг з перероблення та захоронення побутових відходів.

"Його вирішення відображене у законопроекті "Про житлово-комунальні послуги", який прийнятий в першому читанні і готується до другого читання у профільному комітеті ВРУ. Також потребує вирішення питання налагодження ефективної системи збору використаної тари та упаковки, що є у складі побутових відходів", - пояснив він.

Нагадаємо, Мінрегіонбуд планує підняти тарифи на утилізацію і переробку побутових відходів.