ua en ru

ЄС посилив санкції проти Президента Кот-д'Івуара Л.Гбагбо і ряду його прихильників

Європейський союз (ЄС) посилює санкції проти президента Кот-д'Івуара Лорана Гбагбо і ряду його прихильників з січня 2011 р., передає РБК з посиланням на Associated Press. У "чорний список" потраплять ще 42 людини (поки в ньому значаться 19 чоловік) - це члени уряду Л.Гбагбо, Конституційної ради і високопоставлені представники армії, бізнесу та ЗМІ. Для всіх них будуть введені обмеження у видачі в'їзних віз на територію ЄС. Також будуть заморожені їхні рахунки в європейських банках.
Нагадаємо, 24 грудня 2010 р. Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних націй (ООН) визнала Алассана Уаттара президентом Кот-д'Івуару. 192 члени Генасамблеї проголосували за це рішення одноголосно. Також даний орган анулював повноваження посла Кот-д'Івуара в ООН Ілахірі Дедбе, ставленика нинішнього Президента країни Лорана Гбагбо, і підтвердив повноваження посла, якого призначив А.Уаттара.
9 грудня 2010 р. аналогічне голосування відбулося в іншому органі ООН - Раді Безпеки. Тоді Росія наклала вето на заяву Ради безпеки ООН про визнання опозиціонера А.Уаттара переможцем президентських виборів в Кот-д'Івуарі.
Політична криза в Кот-д'Івуарі триває з кінця листопада 2010 р., після виборів президента країни. Нинішній глава країни Л.Гбагбо відмовляється визнати програш на листопадових виборах, переможцем яких ООН та Африканським союзом визнається лідер опозиції, екс-прем'єр держави А.Уаттара. 21 грудня 2010 р. - вперше після початку в Кот-д'Івуарі нинішньої кризи - Л.Гбагбо виступив по національному телебаченню і заявив, що зберігає всю повноту влади. Він також зажадав від громадян повернутися до роботи, щоб перервати стан нестабільності. Тим часом, зіткнення прихильників А.Уаттара і Л.Гбагбо вже забрали життя 173 чоловік.
На даний момент А.Уаттара знаходиться в одному з готелів Абіджана під охороною 800 військовослужбовців ООН. Л.Гбагбо раніше зажадав виведення з країни миротворців і французьких військових, проте і ті й інші відмовилися виконати вимогу політика.
З 2002 р. по 2007 р. в Кот-д'Івуарі велася громадянська війна між політичними силами, які представляли північ і південь держави. У конфлікт втрутилися Ліберія, Нігерія, Буркіна-Фасо. У підсумку тоді перемогли прихильники Л.Гбагбо.