ua en ru

ЄС посилив контроль за операціями з криптовалютами

ЄС посилив контроль за операціями з криптовалютами Фото: ілюстративне фото (фото з відкритих джерел)

Заходи спрямовані на посилення боротьби з відмиванням коштів

Європейський парламент затвердив пакет нових заходів по боротьбі з відмиванням коштів в країнах Євросоюзу, серед яких і посилення контролю за криптовалютами. Про це повідомляє прес-служба Європарламенту.

Як повідомляється, прийнятий сьогодні документ є п'ятим і останнім оновленням Директиви Європейського Союзу по боротьбі з відмиванням грошей, і частково є відповіддю на терористичні напади 2015 і 2016 в Парижі та Брюсселі, а також на скандал офшорний Panama Papers.

Згідно нового пакету заходів, громадянам надається право доступу до інформації про бенефіціарних власників фірм, що працюють в ЄС, що сприятиме недопущенню корупційного використання компаній, створених для відмивання грошей, приховування багатства і ухилення від сплати податків.

Додаткові заходи також дозволять відкрити дані про бенефіціарних власників довірчих фондів і подібних організацій для тих, хто проявляє "законний інтерес". Це дозволить надавати інформацію журналістам-расследователям і неурядовим організаціям. Держави-члени також збережуть право надавати більш широкий доступ до інформації у відповідності з їх національним законодавством.

Нові заходи також стосуються ризиків, пов'язаних з підписними картами і електронними валютами. Для того щоб припинити анонімність, пов'язану з криптовалютами, платформи обміну ними і віртуальні гаманці, як і банки, мають застосовувати контроль клієнта з належною обачністю, включаючи вимоги до перевірки клієнтів.

Крім того, такі платформи і постачальники послуг зберігання криптовалют також повинні бути зареєстровані, як і компанії, що надають послуги з обміну валют.

Оновлена директива набуде чинності через три дні після її публікації в Офіційному журналі ЄС. Державам-членам буде відведено 18 місяців, щоб імплементувати нові норми в національне законодавство.

Нагадаємо, один з найбільших банків в Канаді Bank of Montreal ввів заборону на використання дебетових карток при купівлі криптовалют.

При цьому банк не пояснив, з чим пов'язане таке рішення.