ua en ru

ЄС розкритикував закон про спецконфіскацію

ЄС розкритикував закон про спецконфіскацію Фото: ЄС

У заяві йдеться, що в законопроекті немає вагомих гарантій захисту прав власності, які відповідали б стандартам ЄС

Європейський союз (ЄС) розкритикував законопроект №4057 "Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо особливостей обігу в дохід держави коштів, валютних цінностей, державних облігацій України, казначейських зобов'язань України, дорогоцінних металів і/або каменів і доходів від них до ухвалення вироку суду" Відповідну заяву опубліковано у Facebook представництва ЄС.

В ЄС зазначили, що законодавства щодо повернення активів (яким також передбачені процедури конфіскації) є одним із зобов'язань, які взяла на себе Україна в рамках процесу візової лібералізації.

При цьому нещодавно прийняті законопроекти №2540a, 2541a, 3040 є досить прогресивними і відповідають практикам і стандартів ЄС.

"На противагу законам, прийнятим у лютому, в законопроекті №4057 не міститься вагомих гарантій захисту прав власності, які відповідали б стандартам ЄС. Це може швидше бути сприйнято як поспішний крок у напрямку запровадження більш суворого і інтрузивного інструменту без необхідного дотримання принципу, що розвиток цих подій має протікати пліч-о-пліч з більшою захистом права на справедливий суд, прав власності і підвищеною стабільністю відносин власності", - йдеться в повідомленні.

Оцінка законопроекту №4057 (щодо конфіскації) від Представництва ЄС в УкраїніУдосконалення законодавства з повернення ...

Опубликовано European Union in Ukraine 28 марта 2016 г.

Нагадаємо, 17 березня Верховна Рада України прийняла в першому читанні законопроект №4057.