ua en ru

ЄС закликав керівництво Молдови і Придністров'я до мирного врегулювання конфлікту в регіоні

Голова зовнішньополітичного відомства Європейського Союзу Катрін Ештон закликала владу Молдови та керівництво самопроголошеної республіки Придністров'я до конструктивних дій, щоб досягнути мирного врегулювання конфлікту в регіоні. Про це повідомляє радіо "Свобода".

У заяві, поширеній у п'ятницю, Ештон підтримує звернення Організації з безпеки і співпраці у Європі (ОБСЄ), яке закликає сторони конфлікту утриматися від односторонніх дій.

Ештон наголосила, що Євросоюз, як і раніше, є прихильником врегулювання конфлікту шляхом переговорів у форматі "5+2" - за участі ОБСЄ, ЄС, Росії, США та України.

У п'ятницю парламент Молдови ухвалив декларацію про ситуацію в Придністров'ї. Голова парламентської фракції Ліберально-демократичної партії Валерій Стрєлєць повідомив, що документ закликає всіх учасників переговорного процесу не допустити будь-яких дій, здатних привести до ескалації конфлікту.

Ситуація в регіоні загострилася після того, як лідер самопроголошеної республіки Євген Шевчук 10 червня 2013 р. підписав закон про державний кордон Придністров'я.

Після цього діючий голова ОБСЄ, міністр закордонних справ України Леонід Кожара висловив стурбованість з приводу негативних наслідків для процесу придністровського врегулювання, які спричинені нещодавнім прийняттям придністровською стороною т.зв. нормативного акту про кордон.