ua en ru

ЄС закликав негайно звільнити замглави Меджлісу Умерова

ЄС закликав негайно звільнити замглави Меджлісу Умерова Фото: ЄС закликає звільнити Ільмі Умерова

Примусове утримання Умерова являє собою грубе порушення міжнародних стандартів прав людини

Європейський Союз закликав негайно звільнити замглави Меджлісу Ільмі Умерова. Про це йдеться у заяві речника представництва ЄС в Україні, яку оприлюднено сьогодні у Facebook.

"Примусове утримання в психіатричній лікарні та проведення психіатричної експертизи заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова, проти якого було порушено кримінальну справу за "сепаратизм" в травні 2016 року, являє собою грубе порушення міжнародних стандартів прав людини. Ми закликаємо до його негайного звільнення. З огляду на серйозні побоювання щодо стану його здоров’я, невідкладна належна медична допомога повинна бути забезпечена", - йдеться у повідомленні.


Як зазначається, ЄС неодноразово підкреслював погіршення ситуації з правами людини в Криму та Севастополі з часу їх незаконної анексії Російською Федерацією. На права кримських татар було здійснено серйозний наступ внаслідок заборони діяльності Меджлісу, органу самоврядування кримських татар, та оголошення його "екстремістською організацією".

"Ми знову закликаємо, щоб всім громадянам України, яких було незаконно затримано Росією, включно з Олегом Сенцовим та Олександром Кольченком, засудженими рік тому з грубим порушенням міжнародного права і елементарних норм правосуддя, було гарантовано безпечне повернення до України. Європейський Союз залишається відданим своїй політиці невизнання незаконної анексії Кримського півострова", - йдеться у повідмоленні.

Заява речника щодо ситуації навколо кримсько-татарського лідера та заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова Примусове ...

Опубліковано European Union in Ukraine 27 серпня 2016 р.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що за словами президента України Петро Порошенка, примусове утримання заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова в психіатричній лікарні є поверненням в сталінські часи.