ua en ru

ЄС допоможе Україні у забезпеченні енергобезпеки, - посол Норвегії

ЄС допоможе Україні у забезпеченні енергобезпеки. Про це в ході засідання стратегічної дискусійного клубу щодо енергетичної безпеки України Посол Королівства Норвегії в Україні Йон Ельведал Фредеріксен, передає кореспондент РБК-Україна.

"Україну потрібно підтримувати у вирішенні всіх її проблем в енергетичному комплексі. У Норвегії, виходячи з нашого досвіду, ми знаємо ці проблеми. Норвегія - один з важливих і найбільших експортерів риби і газу, ми член ЄС, ми поставляємо енергоносії... Ми поставляємо нафту і газ деяким колегам по НАТО, у нас діє загальне угоду в рамках Європейського співтовариства щодо постачання енергоносіїв. Тому ми є надійним постачальником енергоносіїв в Європі. Україні варто також звернути увагу на цей аспект", - заявив Фредеріксен.

Директор офісу зв'язку НАТО в Україні Марчін Кожиел також підтвердив готовність альянсу надати Україні таку допомогу: "Ми очікуємо, що в майбутньому члени НАТО стануть ще більш залежними від енергоносіїв і транспортних газопроводів. Споживання енергоносіїв у світі зростає. Тому як ніколи важливим є питання про необхідність диверсифікації енергоносіїв, безпеки і надійності транспортних газопроводів, а також неможливість використання енергетичного фактора в якості політичного тиску і важеля. Україна в цій ситуації не є винятком... тому ми готові і далі надавати допомогу і підтримку Україні в цьому контексті".

Читайте також: Реверсні постачання газу з Польщі та Словаччини в Україну можуть скласти 10 млрд куб. м, - ЄЕС.