ua en ru

ЄС підтвердив намір підтримувати мобільність громадян східних країн-партнерів за допомогою угод про реадмісію

Рада міністрів закордонних справ Євросоюзу підтвердила намір підтримувати мобільність громадян східних країн-партнерів за допомогою угод про спрощення візового режиму та про реадмісію. Відповідне рішення було прийняте на засіданні ради у Люксембурзі 25 жовтня, повідомляє прес-служба Єврокомісії.
Питання щодо візової лібералізації вирішуватимуться "окремо щодо кожної конкретної країни, тією мірою, якою буде виконано умови щодо доброго врядування мобільністю громадян та гарантування її безпеки".
Торкаючись візових відносин з Україною, Рада ЄС зазначає, що "візовий діалог між ЄС та Україною, який вивчає умови запровадження, у довгостроковій перспективі, безвізового режиму, нині має увійти до повністю операційної фази. Він ґрунтуватиметься на плані дій (action plan), що визначає технічні умови, які Україна має виконати перед можливим запровадженням безвізового режиму". Цей план дій матиме дві фази та включатиме в себе два рівні показників (benchmarks): "первинні показники, які стосуються рамок політики (законодавства та планування), і які, своєю чергою, вестимуть до конкретніших показників, що стосуватимуться ефективного та стабільного виконання відповідних заходів, зокрема конкретних заходів на місцях".
Міністри зазначили, що держави-члени ЄС "будуть повністю залучені до різних кроків у межах цього процесу, зокрема через консультації щодо проекту плану дій та обох типів показників". Єврокомісія також інформуватиме держави ЄС у своїх доповідях; представники держав братимуть участь у моніторингових місіях, які здійснюватиме Єврокомісія.
В цілому, міністри відзначили "поступ, що його здійснено в перемовинах з Україною щодо майбутньої угоди про асоціацію, зокрема створення глибокої та всеосяжної зони вільної торгівлі". Вони закликали "обидві сторони докласти зусилля для скорішого завершення перемовин".