ua en ru

ЄС підготував санкційний список з 107 представників РФ на випадок ескалації ситуації в Україні, - ЗМІ

Євросоюз підготував санкційний список з 107 представників Російської Федерації на випадок ескалації конфлікту в Україні

Євросоюз підготував санкційний список з 107 представників Російської Федерації на випадок ескалації конфлікту в Україні, передає "Комерсант", посилаючись на джерела в Брюсселі.

Представникам РФ із зазначеного списку загрожує заборона на в'їзд до ЄС і арешт активів.

Санкції можуть бути введені до етапу економічних обмежень - рішення про розширення " чорного списку " може бути прийняте за пропозицією голів МЗС країн ЄС. Фігуранти списку розбиті на п'ять груп.

Перша - члени законодавчих органів. З ще не увійшли в діючі чорні списки осіб у ній фігурують заступники голови Ради федерації (СФ) Олександр Торшин і Ільяс Умаханов, всі члени комітету РФ з міжнародних справ і комітету ради федерації з оборони і безпеки, весь склад ради Держдуми, а також цілий ряд депутатів з різних комітетів, включаючи Олексія Пушкова і Володимира Комоедова.
Друга група - члени виконавчих органів влади. До неї увійшли всі постійні і непостійні члени Ради безпеки РФ, за винятком президента Володимира Путіна, прем'єра Дмитра Медведєва і глави Мзс Сергія Лаврова.

Третя група - представники силових структур. Сюди увійшли високопоставлені співробітники Міноборони (включаючи заступника міністра Анатолія Антонова, начальника головного управління міжнародного військового співробітництва Сергія Кошелева та заступник голови Генштабу Ігоря Сергуна) і ФСБ (включаючи главу управління військової контррозвідки Олександра Безверхнього).
Четверта група - бізнесмени. В цій категорії немає жодного імені. Лідери ЄС спочатку слідом за США розглядали можливість накласти санкції на близьких Кремлю великих підприємців, але в підсумку не стали цього робити.

П'ята група - медіаорганізації і журналісти. У поясненні до цього розділу сказано, що "ці медиаструктуры і журналісти активно брали участь у пропагандистських зусиллях на підтримку анексії Криму з боку РФ і російської військової інтервенції на Україні". До таких структур в ЄС відносять "Газпром-медіа", телеканали "Росія", Russia Today, "Перший канал" і НТВ. Персоналізовані ж санкції пропонується окрім Дмитра Кисельова (він потрапив у другий чорний список ЄС) поширити ще на трьох журналістів: Михайла Леонтьєва, Ираду Зейналову і Михайла Гусмана.

Крім цього, Євросоюз, за словами глави Євроради Хермана Ван Ромпея, має намір ввести санкції щодо російських чиновників, але і скоротити залежність від зовнішніх постачань російських енергоресурсів.