ua en ru

ЄС може обмежити ціни на газ на випадок перебоїв поставок з Росії, - Bloomberg

ЄС може обмежити ціни на газ на випадок перебоїв поставок з Росії, - Bloomberg Фото: ціни на газ в Європі можуть бути обмежені через Росію (GettyImages)

Європейський союз може обмежити ціни на природний газ, щоб уникнути високих витрат, якщо Росія значно обмежить або перекриє поставки. Єврокомісія планує заходи втручання на енергетичному ринку в рамках пакету заходів щодо заміни імпорту російського газу після вторгнення в Україну.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Bloomberg.

Згідно з проектом документа, Єврокомісія має намір рекомендувати домовитися про загальні принципи, щоб підготуватися до регіональної або загальноєвропейської надзвичайної ситуації, коли газові ринки більше не можуть відповідати попиту і пропозиції. Заходи повинні бути тимчасовими і не застосовуватися після початку червня 2023 року.

Стурбованість з приводу поставок газу чинить тиск на європейські енергетичні ринки, оскільки Москва відповідає на заходи ЄС своїми власними обмеженнями проти деяких газових компаній в регіоні. Невизначеність щодо того, як імпортери з ЄС повинні платити за російський газ, щоб уникнути порушення санкцій, також була проблемою протягом декількох тижнів.

Введення максимальної регульованої ціни в надзвичайній ситуації буде обмежено її тривалістю, а ринкова ціна повинна використовуватися якомога довше, йдеться в проекті комісії. Документ все ще може змінитися до прийняття, запланованого на 18 травня.

"Однією з можливостей було б обмежити ціноутворення під час цього сценарію зриву, обмеживши ціну на європейських газових біржах, але така цінова стеля в цілому може бути введена по-різному і може втрутитися на різних рівнях ланцюжка створення вартості газу", - йдеться в документі комісії.

Нагадаємо, за даними Ради економічного аналізу Франції, повна заборона на імпорт енергоресурсів з Росії може в середньому призвести до втрати валового національного доходу країн ЄС у розмірі 0,2-0,3%. Це становить 100 євро на дорослу людину.