ua en ru

ЄС розчарований забороною на акції пам'яті в Криму у зв'язку з депортацією кримських татар

ЄС розчарований забороною на акції пам'яті в Криму у зв'язку з депортацією кримських татар Фото: Федеріка Могеріні

У ЄС закликали забезпечити безперешкодний доступ міжнародних правозахисників у Крим

Європейський Союз (ЄС) заявляє, що засмучений забороною проводити пам'ятні акції в Криму у зв'язку з 71-ю річницею депортації кримських татар. Про це йдеться в заяві прес-секретаря верховного представника ЄС з питань спільної зовнішньої політики і політики безпеки Федеріки Могеріні, передає ЄС-Плюс.

"Депортація кримських татар, яка відбулася 71 рік тому, була трагічною віхою в їх історії. У цю річницю сумно спостерігати, що громадські акції пам'яті в Сімферополі були заборонені", - написано в заяві.

Згідно з документом, ЄС постійно підкреслював свою стурбованість погіршенням ситуації з правами людини, в тому числі, правами національних меншин на півострові з моменту незаконної анексії Криму Російською Федерацією в 2014 році.

Крім цього, в ЄС закликали поважати права на свободу пересування і свободу слова, а також забезпечити безперешкодний доступ міжнародних правозахисників на всій території України, включаючи Крим і Севастополь.

Нагадаємо, в Україні сьогодні, 18 травня, відзначається День скорботи і пам'яті на честь 71-ї річниці депортації кримських татар радянською владою. Щорічно в Україні та в Криму вшановують пам'ять жертв примусового виселення, але в цьому році "влада" Сімферополя заборонила проводити традиційний траурний мітинг 18 травня в центрі міста.