ua en ru

В Україні сьогодні відзначають річницю депортації кримських татар

В Україні сьогодні відзначають річницю депортації кримських татар Фото: акція-реквієм в Києві, присвячена річниці депортації кримських татар

Кримська "влада" заборонила траурний мітинг в Сімферополі 18 травня

В Україні сьогодні, 18 травня, відзначається День скорботи і пам'яті на честь 71-ї річниці депортації кримських татар радянською владою. Щорічно в Україні та в Криму вшановують пам'ять жертв примусового виселення, але в цьому році "влада" Сімферополя заборонила проводити традиційний траурний мітинг 18 травня в центрі міста.

Депортація кримських татар почалася вранці 18 травня 1944 р. Депортованим давали на збори від декількох хвилин до півгодини. З Бахчисарая, Джанкоя і Сімферополя їх ешелонами відправляли на схід СРСР. До кінця червня 1944 р. було виселено 200 тис. осіб.

Протягом року від голоду, хвороб і виснаження загинули понад 30 тис. кримських татар. Після цього радянський режим вдався до нівелювання історичної пам'яті про кримську державність і кримських татар.

25 червня 1946 р. Крим був позбавлений статусу автономії і перетворено на звичайну область РРФСР, а протягом наступних двох років понад 80% оригінальної кримської топоніміки замінили на стандартні радянські назви.
За словами уповноваженого Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафи Джемільова, події, які відбуваються в аннексированном Росією Криму протягом 2014-2015 років, дуже схожі з тими, які відбувалися в радянський час.

"У цьому році в Криму мітинг кримських татар буде заборонений, але в цілому Україна буде відзначати 71-ю річницю депортації. У Верховну Раду було подано кілька законопроектів, спрямованих на вирішення проблем кримських татар. Швидше за все, ми будемо приймати звернення Верховної Ради до ООН, міжнародних структур з проханням звернути увагу на те, що відбувається в окупованому Криму. В першу чергу, це викрадення людей, арешти, повна відсутність будь-яких демократичних свобод, примус кримських татар покинути свою батьківщину", - заявив Джемілєв.

Уповноважений президента також наголосив, що парламент також планує прийняти рішення про відновлення історичної топоніміки Криму. "Всі радянські географічні назви в Криму повинні піти в минуле і повернутися ті, які існували до початку депортації", - сказав Джемілєв.

Нагадаємо, напередодні на Майдані Незалежності в Києві відбулася акція-реквієм "Запали вогник в своєму серці", присвячена 71-й річниці депортації кримськотатарського народу.

В Україні сьогодні відзначають річницю депортації кримських татар

Фото: до річниці депортації кримських татар на Майдані пройшла акція