ua en ru

ЄС несе відповідальність за політичну кризу в Україні, - Валенса

Екс-Президент Польщі Лех Валенса вважає, що ЄС несе відповідальність за політичну кризу в Україні, а на президентських виборах пророкує перемогу нинішнього Президента України Віктора Януковича. Про це Валенса заявив в інтерв'ю італійській газеті La Repubblica.

В Україні Євросоюз зазнав нищівної поразки і несе відповідальність за український політичний криза, вважає екс-президент Польщі Лех Валенса.

"Нинішня ситуація - не тільки провал ЄС, а фіаско всього людства. У Європи немає ідей, як діяти щодо України", - підкреслив Валенса в інтерв'ю.

На думку колишнього польського президента, сьогодні Україна опинилася на межі громадянської війни, запобігти яку можуть тільки дострокові вибори. "Українці близькі до громадянської війни. Якщо не організувати вибори, якщо знову проллється кров", - зазначив політик і висловив готовність стати посередником у переговорах між владою і опозицією.

Виходом зі сформованої ситуації Валенса вважає проведення дострокових президентських виборів і референдуму щодо асоціації з Європейським Союзом.

"Я переконаний, що перемогу би отримав нинішній президент", - додав екс-президент.

За його словами, ситуація в Україні на даний момент простіше, ніж у 1989 р. у Польщі, оскільки в значній мірі залежить від самих українських громадян.

"Ми повинні пам'ятати, що президент був обраний демократичним шляхом. Вибори були демократичними, і президента не можна змінювати на площі. Площа може висловити невдоволення, може кричати, але врешті-решт вона повинна висловити свою позицію демократичним шляхом", - підсумував Валенса.

Зазначимо, прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск також не виключає різкого погіршення ситуації в Україні, у зв'язку з чим він закликав Євросоюз до вироблення єдиної стратегії і подальшої координації щодо українських подій.

Голова польського уряду також назвав можливі загрози для ЄС: наплив українських біженців, ймовірність перебоїв в постачаннях російського газу, а також пряме втручання у внутрішні справи України з боку Росії після сочинської Олімпіади.

Туск також вважає за необхідне розробити загальну політичну лінію ЄС у разі загострення української політичної кризи.