ua en ru

ЄС має намір посилити санкції проти Білорусії у зв'язку з винесенням суворих вироків представникам опозиції

У зв'язку з винесенням в Білорусії суворих вироків представникам опозиції Євросоюз має намір посилити санкції проти цієї країни. Про це заявив глава МЗС ФРН Гідо Вестервелле після зустрічі з колегами з Франції та Польщі Аленом Жюппе і Радославом Сікорським в польському місті Бидгощ в п'ятницю, 20 травня, повідомляє Deutsche Welle з посиланням на агентство dpa.

Як підкреслив Г.Вестервелле, подібні репресії в безпосередній близькості від ЄС неприйнятні. За словами трьох міністрів, точкові санкції планується прийняти проти тих білоруських підприємств, які особливо тісно пов'язані з авторитарним Президентом Білорусії Олександром Лукашенком, населення від цих штрафних заходів постраждати не повинно. Заплановано також введення широкого ембарго на постачання озброєнь до Білорусії. Питання про конкретні санкції проти білоруського режиму буде обговорюватися в понеділок, 23 травня.

Нагадаємо, вчора в Білорусії винесли вирок двом колишнім кандидатам у президенти у справі про масові безлади в Мінську під час опозиційної акції 19 грудня в 2010 р., в день президентських виборів. Володимир Некляєв і Віталій Римашевський отримали по 2 роки позбавлення волі з дворічною відстрочкою покарання. Опозиціонерів визнали винними за статтею "організація групових дій, які порушують громадський порядок, або активну участь в них". Винесення вироків ще двом колишнім кандидатам у Президенти, Миколі Станкевича і Дмитру Уссу, перенесли. Минулого тижня головного суперника О.Лукашенка на виборах Президента Білорусії - Андрія Саннікова - засудили до 5 років позбавлення волі. Захід розкритикував вердикт і назвав його політично мотивованим.

В ході зустрічі в Бидгощі в рамках так званого "веймарського трикутника", Г.Вестервелле, А.Жуппе і Р.Сікорський вітали промову Президента США Барака Обами, присвячену народним революціям на Близькому Сході. Вони висловили думку, що ця промова відкриває шлях до відновлення прямих мирних переговорів між Ізраїлем і палестинцями.

Міністри трьох країн одностайно висловилися за те, щоб главою Міжнародного фонду після вимушеної відставки Домініка Стросс-Кана знову став європеєць. Однак вони не стали називати конкретних кандидатур.

21 травня Г.Вестервелле і Р.Сікорський відправляються в Калінінград для переговорів з російським колегою Сергієм Лавровим. У ході першої зустрічі в такому форматі будуть обговорюватися спільні проекти в регіоні Балтійського моря.