ua en ru

ЄС сподівається, що Рада остаточно ухвалить зміни до Конституції до кінця року

ЄС сподівається, що Рада остаточно ухвалить зміни до Конституції до кінця року Фото: Федеріка Могерини

У ЄС висловили співчуття у зв'язку із загибеллю бійця Нацгвардії

В Європейському союзі (ЄС) сподіваються, що Верховна Рада України остаточно ухвалить зміни до Конституції в частині децентралізації до кінця року. Про це йдеться у заяві високого представника ЄС із зовнішньої політики і політики безпеки Федерики Могерини.

"Сьогоднішнє голосування у Верховній Раді щодо конституційних поправок, пов'язаних з децентралізацією є важливим кроком, який прокладає шлях до істотної передачу повноважень центру регіонам і громадам, паралельно підвищуючи відповідальність територіальних органів самоврядування у своїх виборчих округах. Поправки також буде сприяти реалізації мінських угод. ЄС сподівається на ухвалення цих поправок у остаточному читанні в кінці цього року, а також на продовження роботи щодо конституційних поправок у судовій галузі, беручи до уваги рекомендації Венеціанської комісії", - заявила Могерини.

Представник ЄС також висловила співчуття у зв'язку із загибеллю бійці Національної гвардії України в ході заворушень біля Ради.

Нагадаємо, сьогодні, 31 серпня, Верховна Рада України прийняла в першому читанні за основу проект закону України № 2217а (постанова №2217а/П1) "Про внесення змін до Конституції України" (щодо децентралізації влади).

Після прийняття законопроекту почалися сутички між мітингувальниками і правоохоронцями. В ході мітингу під будівлею парламенту агресивно налаштовані активісти почали штурм парламенту, потім під Радою пролунало ряд вибухів, була кинута бойова граната. У результаті протистоянь постраждали більше 100 осіб.