ua en ru

ЄС почне переговори про створення ЗВТ з Грузією і Молдовою на початку 2012 р

Європейський союз (ЄС) має намір почати переговори про створення зон вільної торгівлі (ЗВТ) з Грузією і Молдовою на початку 2012 р. Така інформація міститься в опублікованому сьогодні повідомленні Європейської комісії (ЄК).
Створені зони вільної торгівлі стануть частиною договорів Грузії і Молдови про співпрацю з ЄС, укладених в липні і січні 2010 р. відповідно. В оприлюднених матеріалах говориться, що переговори торкнуться широкого спектру торгових і економічних тем. Основна мета - підсилити економічну інтеграцію Грузії і Молдови в ЄС, що допоможе укріпити політичну стабільність в даних країнах, а також урізноманітити і збільшити їхній експортний потенціал.
"Економічна інтеграція такого роду - один з наріжних каменів наших відносин з країнами - учасницями програми "Східне партнерство". Молдова і Грузія досягли істотного прогресу, прийнявши необхідні реформи і виконавши низку умов для подальшої поступової інтеграції з внутрішнім ринком ЄС", - заявив комісар ЄС з питань розширення і політики добросусідства Штефан Фюле.
На даний момент обидві країни користуються обмеженим доступом до ринку ЄС в рамках так званої гагальної системи преференцій - системи зниження або повного скасування митних зборів на готові вироби з країн, що розвиваються.