ua en ru

ЄС може парафувати СА з Україною 15 лютого 2012 р., - неофіційні дані

Європейський Союз (ЄС) має намір парафувати угоду про асоціацію (СА) з Україною 15 лютого 2012 р. Про це повідомляє видання "Дзеркало тижня. України" з посиланням на свої джерела. При цьому уточнюється, що парафувати будуть тільки англійський варіант тексту.

За інформацією видання, текст СА дійсно технічно ще недопрацьований, як і стверджували сторони на саміті 19 грудня.

"Наприклад, перед самітом ще залишалися деякі питання у вітчизняних транспортників (навіть після проведеного минулого тижня телемосту з Брюсселем). Багато роботи і в" тарифному "розділі частини угоди, що стосується вільної торгівлі", - йдеться в статті.

Уповноважений уряду України з питань європейської інтеграції Валерій П'ятницький 22 грудня 2011 р. терміново вилетів до Брюсселя для прискорення технічного доопрацювання розділів СА, присвячених ЗВТ. Перший віце-прем'єр Андрій Клюєв 22 грудня оголосив про завершення звірки тексту проекту СА в частині створення поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі. Після закінчення звірки керівниками делегацій - П'ятницьким і директором генерального директорату "Торгівля" Єврокомісії Шлегельмільхом був підписаний відповідний протокол.

Видання відзначає, що деякі проблеми виникли всередині європейської команди, яка готувала СА. "Там теж існують деякі "терки" між двома переговорними командами - "політичною" і "економічною". Наприклад, "економісти", які готували розділи щодо зони вільної торгівлі, на момент саміту ще не передали "політикам" свою частину напрацьованого метою посилання тексту в цілісний документ ", - зазначає "Дзеркало тижня. Україна".

Однак видання повідомляє, що не це стало головною причиною такого безрезультативно саміту, а вже не раз обговорені проблеми з демократією в Україні.

Як стало відомо "Дзеркалу тижня. Україна", якщо раніше передбачалося, що Європарламент буде лише ратифікувати вже підписану угоду, то нещодавно в ЄС вирішили, що СА з Україною варто показати законодавчого органу ЄС до підписання. "З метою ознайомлення або ж схвалення - нам поки невідомо. Якщо схвалення, то це ще одна додаткова щабель на шляху до угоди, і невідомо, наскільки легко буде її подолати, незважаючи на всю раніше висловлену Україна Європарламентом підтримку", - йдеться в статті.

Крім того, незрозуміло, як вчинять з ЗВТ. Раніше передбачалося, що частина угоди, присвячена вільної торгівлі, почне працювати раніше, оскільки ратифікувати цю частину документа повинні лише Верховна Рада і Європарламент, на відміну від політичної частини, схвалити яку повинні будуть національні парламенти всіх 27 держав ЄС. Але, як стверджують джерела видання, на сьогодні чіткого механізму запуску ЗВТ немає.

Видання також повідомляє, що українська влада має намір перенести цілі шматки угоди в Порядок денний асоціації (ПДА), з листопада 2009 р. регламентує наші відносини з ЄС після відслужило свій термін Плану дій України-ЄС. "Таким чином, при бажанні реформуватися і наближатися до євростандартів у всіх сферах України зможе почати виконувати положення Угоди про асоціацію задовго до його вступу в дію", - повідомляє газета.