ua en ru

ЄС і Вірменія завершили переговори щодо ЗВТ

Європейський Союз і Вірменія 24 липня успішно завершили переговори про глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі (ГВЗВТ), яка є частиною Угоди про асоціацію між двома сторонами. Про це йдеться в повідомленні представництва ЄС в Україні.

Завдяки ГВЗВТ, переговори щодо якої тривали сім раундів, Вірменія зможе зміцнити свою економічну інтеграцію з ЄС і поліпшити доступ своїх товарів і послуг на ринок ЄС. Зона вільної торгівлі також стане дорожньою картою модернізації торговельних відносин і економічного розвитку країни. Ця модернізація відбуватиметься, зокрема, завдяки гармонізації нормативно-правових актів Вірменії законодавства ЄС. Реформи створять умови, завдяки яким Вірменія зможе наблизити ключові галузі своєї економіки до стандартів Євросоюзу.

Читайте також: ЄС розраховує в листопада 2013 р. підписати УА з Вірменією

Оцінка впливу угоди на торговельно-економічні перспективи, яка була здійснена для Євросоюзу, свідчить про те, що глибока і всеосяжна зона вільної торгівлі з ЄС може принести вірменської економіці щорічно додаткові 146 мільйонів євро, що збільшить ВВП країни на 2,3%. Крім того, реалізація угоди збільшить експорт Вірменії в ЄС на 15,2%, а імпорт європейської продукції до Вірменії - на 8,2%.

Розділ про глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі буде включено в текст Угоди про асоціацію між двома сторонами.