ua en ru

ЄС готовий виділити Україні до 2 млн євро на переселенців і відновлення Донбасу

Європейський Союз готовий надати Україні грант у сумі від 200 тис. до 2 млн євро на допомогу вимушеним переселенцям і відновлення інфраструктури Донбасу.

Європейський Союз готовий надати Україні грант у сумі від 200 тис. до 2 млн євро на допомогу вимушеним переселенцям і відновлення інфраструктури Донбасу. Про це йдеться в повідомленні представництва ЄС в Україні. Умови отримання відповідного гранда оприлюднено сьогодні на сайті представництва ЄС в Україні.

"Підтримка має запитуватися у вигляді гранту мінімальною сумою в 200 тис. євро і максимальною сумою в 2 млн євро. Грант повинен становити не менше 50% загальної суми видатків на захід. Мінімум 10% від суми витрат повинні бути отримані заявником їх власного бюджету. У надзвичайних та обгрунтованих випадках допустимі коливання", - йдеться в повідомленні.

При цьому зазначається, що з огляду на нагальність ситуації в умовах наближення зими, географічну специфіку потенційних партнерів і необхідність гнучкості для забезпечення адекватного моніторингу, ЄС буде застосовувати спеціальні кризові процедури, які дозволяють домовлюватися шляхом прямих переговорів.

Так, правомочним сторонам пропонується представити короткий нарис проблеми, чітко визначену сферу використання фінансування та географічну місцевість, заплановані заходи та шляхи їх реалізації в найкоротші терміни, та детальний бюджет заходів.

Після позитивної оцінки адміністративної правомочності партнерів, а також технічної і фінансової доцільності пропонованих дій, ЄС вступить у прямі переговори з партнером, щоб оформити свої пропозиції у максимально короткий термін.

В ЄС підкреслює, що такі заходи є частиною довгострокової підтримки ЄС програми реформ політики регіонального розвитку, яку проводить українська влада.

"Метою є зміцнення потенціалу місцевих органів влади та інших зацікавлених сторін в розробці й здійсненні ефективних програм регіонального розвитку. У сформованій ситуації в Україні це включає в себе забезпечення своєчасного і адекватного реагування на потреби населення, вимушеного покинути свої будинки через війну та анексію, або при спробі відновити мінімальний рівень послуг у районах, які були повернуті під контроль влади", - зазначають у представництві ЄС.

Раніше в представництві ЄС повідомили, що Україна в найближчі роки може отримати від Європейського Союзу 14,5 млрд євро фінансової допомоги.

Нагадаємо, в середині серпня 2014 р. в прес-службі Президента України заявили, що ЄС готовий виділити 2,5 млн євро гуманітарної допомоги для України.