ua en ru

ЄС задоволений поліпшенням україно-молдавських відносин, - ван Ромпей

Європейський Союз задоволений поліпшенням, що спостерігається в україно - молдавських відносинах. Таку заяву зробив голова Європейської ради Херман ван Ромпей на пленарному засіданні саміту Україна-ЄС.
"Ми задоволені значним поліпшенням, що спостерігається в україно - молдавських відносинах, яке сталося з часу нашої останньої зустрічі на вищому рівні. Європейський Союз і Україна зацікавлені в територіальній цілісності республіки Молдова. Ми покладаємо великі надії на відновлення офіційних переговорів (по придністровському врегулюванню)", - заявив Ромпей.
Нагадаємо, раніше в.о. Президента, голова парламенту республіки Молдова Маріан Лупу висловив надію на те, що Україна допоможе Молдові остаточно врегулювати придністровське питання.
Кишинів вважає головною метою переговорів в офіційному форматі розробку особливого статусу Придністровського регіону за дотримання суверенітету і територіальної цілісності Молдавії в рамках міжнародно визнаних кордонів. Такий підхід розділяють всі міжнародні партнери в процесі врегулювання - Росія, Україна, ОБСЄ, Європейський Союз і США. В той же час Тирасполь, спираючись на результати проведених в регіоні референдумів, домагається визнання незалежності Придністровської Молдавської Республіки і виступає за зближення і активний розвиток відносин з Росією.