ua en ru

ЄС блокуватиме будівництво "Південного потоку", поки РФ не змінить своєї політики щодо України

Проект газопроводу "Південний потік" не просунеться, поки Росія не змінить свого курсу щодо політичної кризи в Україні.

Проект газопроводу "Південний потік" не просунеться, поки Росія не змінить свого курсу щодо політичної кризи в Україні. Про це в інтерв'ю німецькому тижневику Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung заявив єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер.

"Ми відновимо переговори в разі, коли російський партнер знову буде дотримуватись норм міжнародного права і буде готовий до конструктивної співпраці на основі нашого енергетичного законодавства", - зазначив Еттінгер.

За його словами, "в обстановці майже громадянської війни на сході України і при тому, що Москва не визнає уряд Києва, ми, напевно, ні до чого не прийдемо в наших переговорах".

Нагадаємо, в травні Еттінгер заявляв, що газовий сектор не потрапить у список можливих санкцій проти РФ. За його словами, незважаючи на кризу, ЄС буде продовжувати газове партнерство з Росією.

Напередодні в "Газпромі" заявили, що договір на будівництво "Південного потоку" в Сербії буде укладено найближчим часом.

Раніше у травні в "Газпромі" зазначили, що компанією South Stream Transport B.V. укладено всі контракти, необхідні для початку будівництва морської ділянки газопроводу восени 2014 р.

Про необхідність будівництва "Південного потоку" висловився і прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, на думку якого альтернатив вказаному газопроводу немає.

Втім, у Євросоюзі не настільки оптимістичні із приводу "Південного потоку". Даний проект не є пріоритетним для ЄС, тому що не забезпечує нових джерел поставок газу. Про це під час зустрічі з керівництвом НАК "Нафтогаз України" на початку травня заявив директор енергетичних ринків у Європейській комісії Клаус-Дітер Борхардт.

За його словами, згідно з результатами аналізу ЄК, двосторонні угоди з будівництва трубопроводу "Південний потік" у Південній Європі, укладені Росією з Болгарією, Сербією, Угорщиною, Грецією, Словенією, Хорватією та Австрією, порушують законодавство ЄС.

ЄК дозволить розпочати роботу цього трубопроводу тільки в тому випадку, якщо управління їм буде здійснюватися відповідно до положень Третього енергопакету. Зокрема, це передбачає чіткий поділ транзитних і транспортних функцій і надання доступу до транзитних потужностей третім сторонам.

ЄС блокуватиме будівництво "Південного потоку", поки РФ не змінить своєї політики щодо України

(Інфографіка: телеканал "Росія 24")