ua en ru

Прем'єр Угорщини Орбан заявляє про необхідність будівництва "Південного потоку"

Альтернатив газопроводу "Південний потік" немає, і він має бути побудований, заявив, виступаючи в Братіславі на міжнародній конференції з питань глобальної безпеки

Альтернатив газопроводу "Південний потік" немає, і він має бути побудований, заявив, виступаючи в Братіславі на міжнародній конференції з питань глобальної безпеки, прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, повідомляє РБК.

"Єдиним проектом, що покликаний диверсифікувати постачання газу, був Nabucco, але він не був підтриманий. Іншого вибору немає - "Південний потік" повинен бути побудований", - заявив Орбан.

Нагадаємо, що влітку 2013 р. консорціум з освоєння азербайджанського газового родовища Шах-Деніз відмовився використовувати проект Nabucco West для транспортування газу в Європу, віддавши перевагу йому проходить через Грецію та Італію Трансадріатичний газопровід (ТАР).

"Проект Nabucco для нас закінчився", - заявив тоді генеральний директор австрійської компанії OMV Герхард Ройсс

Напередодні Орбан обговорив хід реалізації проекту "Південний потік" з головою правління "Газпрому" Олексієм Міллером. Прес-служба "Газпрому" повідомила, що обидва учасника на зустрічі, що відбулася в Будапешті, висловили впевненість, що вибір варіанта маршруту газопроводу не вплине на терміни реалізації проекту і перший газ з угорської ділянки газопроводу буде поставлений споживачам на початку 2017 р.

Зараз на території Угорщини ведуться проектно-вишукувальні роботи, а також здійснюється процедура територіального планування і оцінки впливу на навколишнє середовище. З урахуванням існуючих намірів про будівництво ділянки газопроводу "Південний потік" по території Австрії, прийнято спільне рішення про проведення додаткового вивчення нової траси угорської ділянки газопроводу в напрямку Австрії.

Меморандум про будівництво австрійського ділянки "Південного потоку" з пропускною здатністю до 32 млрд куб. м в рік і кінцевим пунктом в Баумгартені "Газпром" і OMV підписали 29 квітня 2014 р.

В середині березня 2014 р. про те, що проект газопроводу "Південний потік" важливий для Європи в цілому, заявив міністр економіки та енергетики Болгарії Драгомир Стойнєв. Він підкреслив, що робота над проектом будівництва трубопроводу продовжується на технічному та експертному рівні.

"Південний потік" - глобальний інфраструктурний проект "Газпрому" по будівництву газопроводу потужністю 63 млрд куб. м через акваторію Чорного моря в країни Південної і Центральної Європи. Перші поставки газу по газопроводу повинні початися в кінці 2015 р. На проектну потужність газопровід вийде в 2018 р.

Морська ділянка газопроводу "Південний потік" пройде по дну Чорного моря від компресорної станції "Російська" на російському узбережжі до узбережжя Болгарії. Загальна протяжність чорноморської ділянки складе більше 930 км, максимальна глибина - більше 2 км. Сухопутна ділянка газопроводу протяжністю 1 455 тис. км пройде через території Болгарії, Сербії, Угорщини та Словенії.
Будівництвом "Південного потоку" в Угорщині займається спільна проектна компанія South Stream Hungary Ltd, створена на паритетних засадах "Газпромом" і компанією MVM Zrt. Газопроводу в Угорщині присвоєно статус проекту національного значення.

Прем'єр Угорщини Орбан заявляє про необхідність будівництва "Південного потоку"