ua en ru

ЄС: Банкам регіону буде потрібно лише 80 млрд євро на рекапіталізацію

Європейська влада визнала, що банкам регіону буде потрібно менше 100 млрд євро додаткового капіталу, повідомила The Financial Times (FT) з посиланням на останні офіційні оцінки. Це в рази нижче незалежних прогнозів і може в черговий раз розчарувати ринок.

За даними газети, після проведення екстрених стрес-тестів Європейська банківська адміністрація (EBA) прийшла до висновку, що для того, щоб збільшити достатність капіталу 9% (з нинішніх 5%) після списання вартості держборгів периферійних країн до ринкової, європейським банкам буде потрібно всього 80 млрд євро. Передбачається, що 40-50 млрд євро з цієї суми піде на рекапіталізацію великих банків - головним чином у Франції, Італії та Іспанії. Решта частини суми знадобиться дрібнішим фінансовим інститутам в периферійних країнах.

Офіційні оцінки в рази нижче незалежних. МВФ раніше оцінював потреби банків у додатковому капіталі в 200 млрд євро. А більшість прогнозів аналітиків коливалися в діапазоні 200-400 млрд євро. Аналітик JP Morgan Кіан Аббухуссейн вважає, що на рекапіталізацію банків потрібно знайти від 150 млрд до 230 млрд євро. Аналітики Credit Suisse оцінили в 83 млрд євро потреби в капіталі банків у одних лише периферійних країнах зони євро.