ua en ru

Енергоконцерни Німеччини не приймають політику А.Меркель

Через два тижні після того, як Кабінет міністрів канцлера Німеччини Ангели Меркель прийняв рішення про мораторій на експлуатацію семи найстаріших АЕС ФРН, капітани енергетичної галузі Німеччини почали діяти. Сигнал до контрнаступу операторів АЕС задав концерн RWE, звернувшись з приводу розпорядження про мораторій з позовною заявою до суду, передає РБК daily.
Голова RWE Юрген Гроссманн також вимагає введення єдиних стандартів перевірки всіх 143 європейських АЕС. В інтерв'ю радіоканалу Deutschlandfunk він назвав несправедливою ситуацію, коли німецькі АЕС відключають від мережі, а сумнівні в плані забезпечення безпеки зарубіжні АЕС продовжують функціонувати.
Незважаючи на те що всі чотири провідних енергоконцерни Німеччини переживають у зв'язку з поворотом в атомній політиці А.Меркель глибоке розчарування, про узгодженість їх дій поки немає й мови. Так, E.ON вже оголосив, що судові позови з приводу мораторію на роботу семи найстаріших німецьких атомних реакторів подавати він не збирається. Ну а в минулу неділю голова цієї компанії Йоханнес Тайссен заявив в Гановері, що перевірку стану всіх німецьких АЕС вважає необхідною справою, причому не виключив за її результатами та остаточного припинення експлуатації деяких реакторів. Більше того, Й.Тайссен вважає можливим навіть прийняття принципового рішення щодо виходу з атомної енергетики.
Енергокомпанія Vattenfall не бачить особливого сенсу піднімати зараз шум з огляду на те, що після серії дрібних ПП обидві її АЕС - Брюнсбюттель і Крюммель - в будь-якому випадку від мережі вже відключені. У концерні EnBW відповіли, що питання про подачу судового позову "знаходиться у стадії вивчення".
За даними Handelsblatt, питання про внесення змін до закону про використання атомної енергії буде обговорюватися Кабінетом міністрів А.Меркель вже 7 або 15 червня. При цьому мова піде про граничні терміни експлуатації АЕС і стандартах безпеки реакторів.

RWE