ua en ru

Енергоконцерн E.ON має намір до 2030 р. скоротити на 50% показник викиду СO2 на 1 кВт.год електроенергії

Енергоконцерн E.ON має намір до 2030 р. скоротити на 50% показник викиду СO2 на 1 кВт.год електроенергії, що виробляється. Про це заявив глава E.ON Йоханнес Тайссен в інтерв'ю РБК daily.

"Ухвалене компромісне рішення обертається для нас необхідністю вирішувати вкрай важкі завдання. Для зведення надійного моста в енергетичне майбутнє нам було б необхідне продовження терміну експлуатації АЕС не менше ніж на 15 років. Тепер же всім, хто зайнятий його спорудою, потрібно докласти додаткові зусилля, щоб закрити виникле "вікно". Це стосується і будівництва нових електростанцій. До речі, E.ON вже сьогодні належить до найбільш крупних виробників електрики на базі використання поновлюваних видів енергії. Скажімо, в сегменті будівництва вітрових станцій, розташованих в морі або океані, ми навіть є лідерами ринку. Зрозуміло, знижувати темпи ми не будемо. Наша мета - скоротити на 50% до 2030 р. показник викиду СO2 на 1 кВт.год електроенергії", що виробляється нами, - сказав він.
Нагадаємо, у ФРН атомне лобі під буттям на чолі Йоханнеса Тайссена і Юргена Гроссманна, що очолюють відповідно енергоконцерни E.ON і RWE, в минулі вихідні добилося ухвалення урядом вирішення про продовження терміну експлуатації 17 німецьких АЕС в середньому на 12 років. По розрахунках Інститута екології, додаткові прибутки галузі складуть за цей період не менше 57,7 млрд євро, з яких приблизно половина піде в держскарбницю у вигляді різних податків. Направити її передбачається на розвиток технологій використання нетрадиційних видів енергії. З політичної точки зору досягнутий компроміс є поразкою соціал-демократів, що знаходяться в опозиції, і "зелених", а також екологічного крила правлячої коаліції ХДС/ХСС і "вільних демократів". Згідно з рішенням нинішнього уряду остання АЕС Німеччини буде відключена від мережі не через 15 років, як планувалося кабінетом його попередників з представників СДПН і партії "зелених", а лише в 2040 р. Фондовий ринок на цьому тижні позитивно відреагував на продовження термінів експлуатації АЕС. Курс акцій E.ON і RWE підскочив відразу на 3%.

RWE