ua en ru

На енергоблоці №2 РАЕС модернізований програмно-технічний комплекс систем нормальної експлуатації

На Рівненській АЕС завершився планово-попереджувальний ремонт енергоблоку №2, під час якого виконано ряд заходів з модернізації програмно-технічного комплексу (ПТК) систем нормальної експлуатації.

Впровадження програмно-технічних комплексів на Рівненській АЕС почалося з 2007 року на обладнанні систем безпеки в рамках Програми продовження терміну експлуатації енергоблоків №№1,2. Після закінчення модернізації систем безпеки, з метою підвищення безпеки та надійності роботи обладнання всього енергоблоку №2 у цілому, з 2011 року розпочато реконструкцію систем контролю та управління систем нормальної експлуатації, важливих для безпеки. Так, введено в роботу ПТК реакторного відділення в частині управління ГЦН та ПТК турбінного відділення. У рамках цьогорічної ремонтної кампанії завершена модернізація систем контролю і управління, включаючи ПТК, в частини механізмів, що управляються з блочного щита управління (БЩУ) і щита общеблочних пристроїв (ЩОУ).

Під час нинішнього ППР на енергоблоці №2 для модернізації систем контролю та управління реакторного відділення додатково змонтовано сім функціональних шаф ПТК, замінені складання розподільних електричних шаф керування виконавчими механізмами, ключі управління виконавчими механізмами на БЩУ, датчики контрольно-вимірювальних приладів і кабельні зв'язку Повністю завершена робота по заміні планшетів мнемосхем БЩУ, яка була розпочата під час реконструкції ПТК турбінного відділення у 2012 році. Експлуатація планшетів мнемосхем на світлодіодної техніки підтвердила їх високу надійність та економічність. Проведена заміна чотирьох шаф керування нагрівальними елементами 1,2 групи компенсатора тиску з використанням безконтактної комутаційної апаратури.

На щиті загальноблокових пристроїв здійснюється управління та контроль роботи допоміжних установок реакторного і турбінного відділень, систем спецвентиляції, блочної насосної станції, насосної градирень і блокових установок обессоливающих. У минулому році, під час ППР енергоблоку №1, змонтовано обладнання програмно-технічного комплексу ЩОУ для енергоблоків №1 і №2, а заміна периферійних пристроїв ПТК виконана тільки в частині енергоблоку №1. Під час цьогорічного ремонту завершені монтажні роботи по заміні пультів управління, планшетів мнемосхем, датчиків і контрольно-вимірювальних приладів, кабельної продукції ЩОУ в повному обсязі. Виконана заміна місцевих шаф управління блочних обессоливающих установок, турбогенераторів, блочних насосних станцій і насосних градирень енергоблоку №2 і шаф автоматики електромагнітних фільтрів енергоблоків №1,2. Нове обладнання побудоване на сучасних засобах автоматизації з використанням мікроконтролерів. Також доработанно програмне забезпечення робочих станцій блочних інформаційно-обчислювальних систем (ІОС). На пультах управління ЩОУ встановлені додаткові монітори, що дозволяють оперативному персоналу аналізувати необхідну інформацію про роботу технологічного обладнання і контролювати параметри по ІТТ обох енергоблоків.

За словами начальника цеху теплової автоматики і вимірювань РАЕС Валерія Колесника, всі монтажні роботи завершені, триває остаточна налагодження окремих вузлів, випробування системи на надійність. В частині монтажу нового обладнання ПТК роботу виконувало Кузнецовське налагоджувально-монтажне підприємство, фахівці заводу-виробника НВП «Радій» (м. Кіровоград) і ППА «Славутич» Київ р.. Усі працівники, задіяні на монтажі, ремонті та технічному обслуговуванні програмно-технічних комплексів пройшли необхідне навчання і сертифіковані на відповідні роботи. Тестування, звірку встановленого обладнання з технічною документацією і випробування комплексів виконує персонал основних підрозділів РАЕС. «Модернізація системи ПТК дозволить зменшити кількість кабельних зв'язків і збільшити швидкість і кількість отриманої інформації, завдяки переходу на оптичну зв'язок зі скловолокна», - зазначив Колесник.

Генеральний директор РАЕС Павло Павлишин підкреслює важливість модернізації обладнання та використання цифрових технологій, що дозволяє отримувати оперативну і точну інформацію про роботу обладнання, адже безпека енергоблоків РАЕС завжди в пріоритеті.