ua en ru

Енергетики закликали нардепів проголосувати за законопроект №2173а

Представники енергогенеруючих та енергорозподільчих компаній в ході круглого столу "Наслідки для енергетики України нової системи електронного адміністрування ПДВ" закликали народних депутатів, не відкладаючи, проголосувати за ухвалення законопроекту №2173а, який зупинить вимивання обігових коштів у підприємств галузі після введення системи електронного адміністрування ПДВ. Розгляд законопроекту заплановано на четвер, 16 липня.

На думку заступника головного бухгалтера ДП НАЕК "Енергоатом" Віктора Гайдукова, виробники електроенергії згідно з нормами Податкового кодексу, а також закону "Про електроенергетику" не є її постачальниками. Проте податкові органи, Гайдуков зазначив, зарахували підприємства генерації до постачальників, що створило плутанину в питанні адміністрування ПДВ, зокрема, у питанні реєстрації податкових накладних, оскільки частина підприємств подають накладні один раз в місяць, частина - щодекади.

"Не відомо, про що думали податківці, роблячи таке роз'яснення. Синхронізація сьогодні неможлива - не тому, що хтось не хоче, а просто це неможливо. "Енергоатом" отримує оплату від своїх контрагентів із запізненням на 2 тижні, якщо порівнювати з іншими учасниками ринку. Так виписані договору. Тому складати накладні в ті терміни, які сьогодні потрібні від нас - у нас немає можливості", - пояснив Гайдуков.

Енергетики закликали нардепів проголосувати за законопроект №2173а

Фото - Віктор Гайдуков

За словами директора з економіки ВАТ "Центренерго" Олени Волошиної, проблему посилює ситуація з неплатежами в галузі.

"У нас також є ще контрагенти - постачальники вугілля, газу, у яких також поганий фінансовий стан і вони не можуть вчасно зареєструвати нам вхідний податковий кредит. У підсумку зростає негативний показник на нашому рахунку за даною формулою. Крім того, в результаті незбалансованості роботи теплової генерації у "Центренерго" виникла заборгованість по сплаті ПДВ, яка також не дозволяє нам зареєструвати податкові накладні за червень", - пояснила Волошина.

Віце-президент Всеукраїнської громадської організації "Енергетична асоціація України" Олександр Рогозін зазначив, що в енергетиці фінансова ситуація і без того критична, оскільки рівень платежів за останні 6 місяців не перевищує 86%.

"Це означає, що виробники не отримали 8 млрд грн. Це дуже напружений стан - це на грані. І тут ми ще стоїмо перед ризиком втратити ще 1,7 млрд. Ці кошти будуть зосереджені на рахунку в Держказначействі і не будуть працювати на економіку країни. Законопроект 2173а вирішує хоча б цю проблему. Однак потрібно доповнити цей законопроект нормою, за якою всі, хто поповнював ці рахунки за рахунок своїх оборотних коштів, зможуть отримати ці гроші назад. Це ж не податкові зобов'язання. Це кошти, вилучені з обороту. Адже, як відомо, підприємства не чахнуть від збитків, а від браку обігових коштів", - заявив експерт.

Енергетики закликали нардепів проголосувати за законопроект №2173а

Фото - "Наслідки для енергетики України нової системи електронного адміністрування ПДВ"

На думку Рогозіна, в цілому вся система електронного адміністрування ПДВ є сумнівною, оскільки оборотні кошти вимиватимуться в будь-якому випадку, навіть якщо законопроект 2173а буде прийнятий. Адже в системі закладено механізм, який змушує сумлінного платника своїми засобами відповідати за своїх недобросовісних контрагентів.