ua en ru

Олена Бойко: урядовий законопроект про держслужбу передбачає обрання посадовців на відкритому конкурсі

Основні завдання урядового законопроекту "Про державну службу" - це деполітизація державної служби та її оновлення через відкритий конкурсний відбір. Про це заявила народний депутат фракції "Народний фронт", член Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Олена Бойко під час круглого столу.

Вона зазначила, що "доля урядового законопроекту "Про державну службу" № 2490 є досить складна, оскільки він вже протягом півроку розглядається в комітетах у другому читанні".

За її словами, це інноваційний законопроект, який є складовою реформи державного управління.

Народний депутат зазначила, що, перш за все, були переглянуті сфери дії цього закону: тобто певні категорії чиновників, які не виконують напряму функції держави, після ухвалення цього законопроекту будуть позбавлені звання держслужбовців (наприклад, господарські посади, радники, помічники тощо).

Олена Бойко також зауважила, що досить складним у законопроекті є питання деполітизації державної служби, а саме: розмежування адміністративних та політичних посад. Згідно з цим проектом закону посади міністра та заступника міністра є політичними, тому ці особи не можуть бути державними службовцями.

Крім того, закон чітко регламентує, що держслужбовці категорії "А", тобто посадові особи вищого рангу (наприклад, голови місцевих держадміністрацій), не можуть бути членами політичних партій.

"Закон також регламентує, що держслужбовець не може очолювати політичні партії для того, щоб уникнути зловживань", - додала вона.

"Особливістю цього закону є конкурсний відбір абсолютно на всі посади державних службовців. В першу чергу, мова йде про вищий корпус державної служби - категорію "А". Для його формування буде створена комісія вищого корпусу, в яку увійдуть представники від Уряду, Президента, Верховної Ради та громадськості", - пояснила народний депутат.

Для інших категорій чиновників, за її словами, також будуть створені конкурсні комісії при органах влади.

Крім того, Олена Бойко наголосила, що в урядовому законі закладені нові принципи проходження державної служби та нарахування заробітної плати, а також дуже велика увага приділяється відповідальності, обов'язкам та правам державного службовця.

"Ці норми виписані набагато краще і чіткіше, ніж у чинному законі", - зазначила вона.

Разом з тим, представник фракції "Народний фронт" наголосила, що після ухвалення та імплементації нового закону "Про державну службу" важливо сконцентруватися на підготовці кадрового потенціалу державної служби, особливо на місцевому рівні, в нових об'єднаних громадах.