ua en ru

Електронне декларування "підкинуло" Україна вгору в бізнес-рейтингу Світового банку, - експерт

Активне впровадження електронного декларування у вітчизняній податковій системі стало одним з ключових чинників поліпшення позицій України в рейтингу Doing Business-2013, який підготував Світовий банк (СБ) і Міжнародна фінансова корпорація (МФК). Таку думку висловив партнер PwC Україна (PricewaterhouseCoopers), співголова комітету з питань податкової політики Американської торговельної палати В'ячеслав Власов.

«Звичайно, електронне декларування, яке було введено в країні, допомогло скоротити кількість платежів і кількість часу, необхідного для їх здійснення. А це в свою чергу сприяло поліпшенню позицій України в рейтингу СБ і МФК», - констатував експерт, коментуючи стрибок країни з 183-го місця на 165-е за параметром «оподаткування».

Власов також підкреслив, що нарешті в світовому бізнес-рейтингу були враховані результати дії Податкового кодексу, який набув чинності ще 2011 р.Також експерт звернув увагу, що окрім України, лише 10 країн поліпшили свої податкові оцінки. «Тобто, тенденція насправді хороша», - резюмував представник PwC Україна та Американської торговельної палати.

Раніше, коментуючи поліпшення позицій України в рейтингу СБ, глава Державної податкової служби Олександр Клименко підкреслив, що якщо в минулому році бухгалтери та підприємці витрачали на податкові процедури в середньому 657 годин, то, за станом на 1 червня, 491 годину.

«Якщо на початку 2011 р. в електронному вигляді звітували тільки 39% платників ПДВ, то на сьогодні - більше 98%. У перспективі - повне охоплення платників податку на прибуток, земельного податку, ПДФО та всіх інших видів податків електронною звітністю», - сказав глава ДПСУ. За його прогнозами, через два роки Україна зможе претендувати на місце в першій сотні рейтингу Doing Business.

Читайте також: Україна поліпшила свої позиції по оподаткуванню в рейтингу Doing Business на 18 рядків