ua en ru

Екстренний бюджет Японії може сприяти збільшенню ВВП країни на 0,6% у поточному фінансовому році

Перший екстренний бюджет Японії на відновлення після катастрофи може сприяти збільшенню ВВП країни на 0,6% у поточному фінансовому році, повідомив в середу уряд Японії. Екстренний бюджет розміром 4 трлн ієн (49 млрд дол.), який буде переданий до парламенту в четвер, спрямований на реконструкцію, ліквідацію завалів, відновлення інфраструктури після руйнівного землетрусу і цунамі в минулому місяці, і повинен частково скоротити збиток, нанесений економіці, передає Reuters.

Близько 600 млрд ієн з екстреного бюджету призначені для видачі кредитів, необхідних для відновлювальних робіт. Решта 3,4 трлн ієн припадуть стимулювання внутрішнього попиту, повідомив кабінет міністрів Японії.

Передбачається, що екстренний бюджет допоможе створити близько 200 тис. робочих місць.

У 2009-2010 фінансовому році ВВП Японії склав 474 трлн ієн (5,8 трлн дол.) в номінальному вираженні.

У грудні, уряд Японії припускав, що ВВП країни може вирости на 1,5% в 2011-2012 фінансовому році, що почався 1 квітня.

Проте уряду доведеться переглянути попередній прогноз у зв'язку з березневою катастрофою, яка порушила виробництво, подачу електрики і постачання матеріалів.
Уряд Японії поки не вказує, на скільки може скоротитися ВВП країни внаслідок катастрофи, але припускає, що матеріальна шкода може перевищити 300 млрд дол. Очікується, що протягом року влада оголосить про додаткові програмах, спрямованих на реконструкцію і відновлення країни.