ua en ru

Експортний сектор зернового ринку України з 9 по 15 квітня зміцнився у зв'язку зі збільшенням світових цін, - "Держзовнішінформ"

Експортний сектор зернового ринку України дещо зміцнився в період з 9 по 15 квітня у зв'язку зі збільшенням світових цін на тлі загострення геополітичної ситуації в Україні та погіршенням погодних умов в США.

Експортний сектор зернового ринку України дещо зміцнився в період з 9 по 15 квітня у зв'язку зі збільшенням світових цін на тлі загострення геополітичної ситуації в Україні та погіршенням погодних умов в США. Про це йдеться в повідомленні прес-служби "Держзовнішінформу".

Вітчизняні торговельні компанії, як наголошується, озвучували свої експортні ціни на кукурудзу в межах 248-252 дол./т, у той час як попит знаходився на рівні 242-245 дол./т.

"Однією з головних квітневих новин аграрного ринку було рішення ЄС відкрити до 31 жовтня поточного року безмитну квоту на імпорт українського зерна. Її розмір повністю кореспондується з квотою в рамках угоди про ЗВТ - 950 тис. тонн пшениці і борошна, 400 тис. тонн кукурудзи і 250 тис. тонн ячменю. Коли буде підписана повноцінну угоду про вільної торгівлі, обсяги квот зростуть протягом п'яти років до 1 млн тонн пшениці, 650 тис. тонн кукурудзи і 350 тис. тонн ячменю", - йдеться в повідомленні.

У "Держзовнішінформі" зазначили, що такі "ексклюзивні" квоти все ж забезпечують Україну стабільним ринком збуту, незважаючи на будь-які зміни кон'юнктури світового ринку. За даними Євростату, в минулому сезоні країни ЄС імпортували з України 7,5 млн тонн кукурудзи, близько 1 млн тонн пшениці і трохи менше 50 тис. тонн ячменю.