ua en ru

Експорт брухту в червні досяг максимуму за останні 10 років, - "Укрпромзовнішекспертиза"

Експорт брухту в червні досяг максимуму за останні 10 років, - "Укрпромзовнішекспертиза" Фото: експорт брухту

Це пов'язано з контрактами, які були укладені на піку попиту у травні

Експорт брухту чорних металів в Україні за підсумками червня склав 230 тис. тонн, що є максимальним місячним значенням за останні десять років. Про це повідомили у прес-службі ДП "Укрпромзовнішекспертиза".

Востаннє більш високі показники експорту за місяць мали місце лише в листопаді 2004 р. (260 тис. тонн), коли за підсумками року було експортовано 2,5 млн тонн.

"Настільки значний стрибок поставок брухту на зовнішні ринки в червні поточного року обумовлено виконанням експортерами контрактів, які були укладені на піку попиту в травні. Багато постачальників розуміли неминучість зниження експортних цін у період Рамадану, коли ділова активність в Туреччині традиційно знижується. Отже, більшість експортерів намагалося розпродати наявне сировину ще до настання релігійних мусульманських свят ». Як виявилося, такий хід експортерів був повністю виправданий, оскільки ціни на експортований український лом, збільшившись з 210-220 дол./т fob у квітні до 250 дол./т fob у травні, на початок липня знову впали до 200-210 дол./т fob", - зазначив заступник директора "Укрпромзовнішекспертизи" Юрій Добровольський.

Географічна структура експорту брухту залишається стабільною від місяця до місяця. У червні близько 182 тис. тонн або 80% брухту було поставлено до Туреччини. Водночас до Молдови експортери відвантажили 19% або 45 тис. тонн сировини.

Сумарно за перше півріччя було експортовано близько 737 тис. тонн, що на 59% більше, ніж за аналогічний період минулого року. За прогнозами аналітиків "Укрпромзовнішекспертизи", враховуючи помітне падіння виплавки сталі в Україні, і, отже, попиту на привізною лом всередині країни, експорт в поточному році може скласти близько 1,2-1,3 млн тонн.

Що стосується заготівлі металобрухту, то сприятлива цінова кон'юнктура на зовнішніх ринках обумовила досить високу активність первинних заготівельників, які зуміли зібрати в червні 0,5 млн тонн - максимум за останній рік. Загальна ж лому за січень-червень 2015 р. склала 2,4 млн тонн, що нижче торішніх показників на 0,3 млн тонн або 11%.

Нагадаємо, за 5 міс. Україна, за даними "Держзовнішінформу", збільшила експорт сталевого брухту на 37%.

Раніше "Укрпромзовнішекспертиза" спрогнозувала експорт українського металобрухту у 2015 р. в обсязі 1,2 млн т

.