ua en ru

Експорт електроенергії в Європу дозволить Україні укріпити свою економіку, - ДТЕК

Експорт електроенергії в Європу дозволить Україні укріпити свою економіку, - ДТЕК Фото: експорт електроенергії в Європу дозволить Україні укріпити свою економіку (dtek.com)

Експорт української електроенергії в Європу дозволить Україні отримати додаткові кошти для укріплення своєї економіки.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на виконавчого директора ДТЕК Дмитра Сахарука.

"У нас є достатньо резервів, щоб забезпечити наших споживачів електроенергією і навіть зробити перші кроки для експорту електроенергії, для того, щоб Україна почала отримувати валютну виручку, яка зараз так необхідна для підтримки нашої економіки", - сказав він.

Сахарук додав, що українська енергосистема працює синхронно з європейською уже 2 тижні і демонструє європейським партнерам стабільну роботу.

Він підкреслив, що зараз відбуваються перші тестові кроки для експорту невеликих обсягів електроенергії в Європу.

"Щодо відновлення експортного потенціалу, то до цього необхідно переходити поступово. По-перше, потрібна згода європейських партнерів, щоб вони комфортно почувались з цим напрямком. По-друге, потрібно почати з маленьких обсягів. Це для того, щоб протестувати чи може наша енергосистема працювати стабільно у такому режимі чи ні. Тому зараз мова йде про тестові кроки, про дуже невеликі обсяги експорту", - підсумував Сахарук.

Нагадаємо, за словами голови НЕК "Укренерго" Володимира Кудрицького, початок експорту електроенергії дозволить отримати додаткові ресурси для відновлення та розвитку енергетичної інфраструктури України в умовах війни.

Міністерство енергетики оцінює у 2 млрд доларів втрати в українському енергетичному секторі через повномасштабне вторгнення Росії в Україну.