ua en ru

Експерти заявили про оптимістичні перспективи відродження ХТЗ Ярославським

Експерти заявили про оптимістичні перспективи відродження ХТЗ Ярославським Фото: ХТЗ

Експерти прокоментували відновлення роботи ХТЗ

Перспективи відродження Харківського тракторного заводу (ХТЗ) бізнесменом Олександром Ярославським оптимістичні. Таку думку висловили економічні експерти, коментуючи відновлення роботи ХТЗ 6 січня 2017 року після тривалого простою, передають українські ЗМІ.

Зазначимо, Ярославський, який є новим власником акціонерного товариства, раніше заявляв, що найближчими днями з конвеєра зійде перший трактор. До кінця лютого планується випустити 150 тракторів.

Аналітики у свою чергу називають відновлення роботи ХТЗ першою реальною передумовою відновлення промислового потенціалу України.

"За нашими оцінками, те, що Ярославському не стали заважати у відродженні ХТЗ, є першою дуже боязкою спробою влади відновити промислову політику в Україні, зробити перший крок до якихось заходів з імпортозаміщення", - вважає президент компанії "УкрАгроКонсалт", кандидат економічних наук Сергій Феофілов.

Крім того, окремо експерти відзначають ймовірність глобального впливу: "Можна припустити, що влада вирішила не заважати Ярославському, враховуючи те, що його поважають у політичних колах Америки. Причому тих колах, які прийшли до влади з перемогою Трампа", - вважає член Ділової ради Україна-Китай, генеральний директор інвестиційно-банківської компанії European Capital Management Вадим Браїловський.

Член Українського товариства фінансових аналітиків, заступник директора "Експерт-Рейтинг" Віталій Шапран в свою чергу звертає увагу на фактор місцевої влади. "Одна з причин лояльності влади до Ярославського в тому, що влада, особливо місцева влада, зараз намагається забезпечити максимальну зайнятість населення", - заявив Шапран.

Експерти одностайні в прогнозах, що завдяки широкій популярності і авторитету в міжнародних ділових колах Ярославському вже найближчим часом вдасться залучити в розвиток підприємства великі іноземні інвестиції – як приватні, так і по лінії міжнародних фінансових організацій.

"Якщо Ярославський знайде можливість залучити велику міжнародну компанію, яка веде аналогічний бізнес на території Америки або Європи, це був би дуже хороший варіант відродження ХТЗ. Другий за значимістю варіант – ЄБРР. Цей банк піклується у тому числі і про створення робочих місць", - каже Шапран.

Солідарний з ним і директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов: "Треба враховувати те, що Ярославський один з ключових людей саме Харківського регіону. Я думаю, що перспективи відродження ХТЗ досить оптимістичні. Ярославський може вдатися до інвестиційних вливань по лінії ЄБРР, можуть бути і приватні інвестори. Попит буде в Україні, так як головну ставку в економіці влада робить на АПК".

Аналітики також прогнозують активізацію дій бізнесмена для придбання активів. "Ярославський завжди був гравцем, який скуповував активи, коли вони перебували на мінімумі, а продавав, коли вони піднімалися до максимуму. Зараз, оскільки всі активи в Україні коштують дуже дешево, він, звичайно ж, готовий заходити і інвестувати", - констатує фінансовий експерт, керівник проекту "Шлях до успіху" Андрій Блінов.

"Слава Богу, що є такі бізнесмени, як Ярославський, який намагається утримати економіку країни на плаву. Точніше – показує приклад, як потрібно це робити", - вважає директор Інституту розвитку економіки України Олександр Гончаров.

Раніше повідомлялося, що в рамках Всесвітнього економічного форуму в Давосі Олександр Ярославський і Айван Глазенберг (мажоритарний акціонер Glencore Inc) заявили про спільні плани брати участь у приватизаційному конкурсі по АТ "Турбоатом".