ua en ru

Експерти: Україна увійде до трійки світових лідерів з експорту зерна в 2012-2014 МР

Цього року Україна може увійти до трійки світових лідерів з експорту зерна, експортувавши більше 30 млн тонн. Але щоб цього досягти, необхідно максимально здешевити логістику, скоординувати дії зернотрейдерів, перевізників і держави.

«У поточному маркетинговому році експорт українського зерна може перевищити 30 млн тонн. Зокрема, експорт кукурудзи складе приблизно 18 млн тонн, пшениці - 10,5 млн тонн, і ячменю - більше 2 млн тонн», - сказала керівник департаменту консалтингової компанії «ААА» Марія Колесник.

За її словами, цьому сприятиме, в тому числі, розширення географії експорту українського зерна. Так, кукурудза зараз експортується в ЄС і країни Далекого Сходу. Однак, для неї вже відкритий китайський ринок. Вітчизняної пшеницею і ячменем все більше зацікавлюються Далекий Схід і арабські країни.

Але, щоб забезпечити зростаючий попит і обсяги експорту українського зерна, на думку президента Української зернової асоціації Володимира Клименка, необхідно максимально налагодити роботу логістичних мереж. «Природа дала нам можливість збирати такі значні врожаї. Тепер наше завдання - якісно і з інженерної точністю реалізувати їх. Зокрема, необхідно побудувати елеватори, налагодити інфраструктуру, обзавестися вагонами, автомобілями, дорогами. А щоб встановити рекорд, про який всі говорять, необхідно працювати всім у команді», - підкреслив експерт.

З ним згоден експерт аграрного бізнесу Андрій Китаєв. Він вважає, щоб домогтися лідерства на світовому ринку зерна, необхідно, щоб до цього приєдналося і держава.

«Займатися питаннями нарощування експорту повинні не тільки зернотрейдери, а й держава. Останні кілька років до цього підключилося профільне міністерство, а й інші відомства повинні бути в цьому зацікавлені. Це необхідно, тому що поставки зернових та іншої сільгосппродукції за кордон приносять істотний прибуток для вітчизняної економіки. Так, експорт кукурудзи, ячменю і пшениці приніс Україні торік понад 6 млрд дол.», - підсумував Андрій Китаєв.