ua en ru

Експерти: Темпи зростання реального ВВП в 2014 році складуть 2,3%

Згідно з результатами серпневого "Консенсус-прогнозу", підготовленого на основі експертних оцінок перспектив розвитку української економіки, консенсусна оцінка темпів зростання реального ВВП в 2014 році становить 2,3%, при цьому в 2015-2016 роках темпи економічного зростання прискоряться.

Усереднене значення зростання споживчих цін в 2014 році (грудень до грудня) прогнозується на рівні 5,5% (варіація значення від 3,4% до 9,3%), цін промислового виробництва - 7,7% (показник варіюється від 4,1 % до 12%) проти очікуваних на поточний рік 3,8% зростання споживчих цін і 6,7% цін виробників промпродукції.
При прогнозуванні на середньострокову перспективу у експертів немає єдиного бачення економічного розвитку країни. Так, значні відмінності в прогнозі існують як за загальними показниками, так і за їх компонентам.

"Ті прогнози, які до нас надійшли, підтверджують, що на сьогодні дуже складно щось прогнозувати. Справа в тому, що ми маємо дуже великі відмінності у прогнозах, тобто точки зору експертів щодо довгострокових перспектив розвитку економіки дуже різні і це вимагає вивчення", - відзначає директор департаменту макроекономічного прогнозування Мінекономрозвитку Наталія Горшкова.

Так, консенсусна оцінка зростання економіки України в середньому в 2015-2016 роках становить 4,3%. Але розбіжність між мінімальним і максимальним значенням досить значне - 2,5 п. п. (коливання від 3% до 5,5%).

На думку експертів, основним чинником економічного зростання буде розширення приватного споживання: усереднене значення реального приросту приватного споживання 7%. Але за цим показником варіація ще більш суттєва - 8,3 п. п. (від 4,2% до 12,5%).

Значна невизначеність у прогнозах спостерігається і з інвестиційної складової - усереднений показник приросту реального інвестиційного попиту становить 6,3%, при цьому варіація досягає 5,5 п. п. (від 2,8% до 8,3%). Це свідчить про різне бачення розвитку країни з точки зору модернізації виробництва, підвищення науково-технологічного потенціалу та зміцнення конкурентоспроможності.

Щодо цінової ситуації, то думки експертів і тут істотно різняться. В основному, експерти прогнозують збереження відносно низьких темпів інфляції в середньостроковій перспективі: усереднені прогнозні показники індексу споживчих цін та індексу цін виробників (середнє значення за рік) становлять 106% і 109,7%. Розбіжність між мінімальним і максимальним прогнозними значенням істотне - 3,6 п. п. (варіація показників індексу споживчих цін від 104,6% до 108,2%) і 11,2 п. п. (варіація значень індексу цін виробників від 105, 5% до 116,7%) відповідно.

"Досить важко оцінити поточний стан економіки України - існує досить багато протиріч, як це було і в минулому році, і всі ті відмінності у прогнозах, які ми бачимо, це доводять", - підкреслює Наталія Горшкова.

Серпневий консенсус-прогноз розрахований на основі матеріалів, наданих експертами Міністерства економічного розвитку і торгівлі, ДУ "Інститут економіки та прогнозування" НАН України, Науково-дослідного економічного інституту, Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, Національного інституту стратегічних досліджень, Інституту еволюційної економіки, Центру досліджень науково-технічного потенціалу та історії науки ім. Г. М. Доброва, Федерації роботодавців України, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Представництва Міжнародного Валютного Фонду в Україні, Міжнародного центру перспективних досліджень, Компанії CASE Україна, Райффайзен Банку "Аваль", The Bleyzer Foundation і Dragon Capital.