ua en ru

Експерти: Розвідка сланцевого газу - унікальний шанс для України

Світовий ринок енергоносіїв змінюється, і все більше місця в ньому відводиться нетрадиційним газам, в першу чергу сланцевим. Україна може або скористатися цим шансом, або остаточно здати конкурентні позиції. Таку думку озвучив, директор енергетичних програм центру "Номос", президент центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайло Гончар під час круглого столу "Перспективи видобутку сланцевого газу в Україні".

В ході круглого столу, зокрема, були озвучені прогнози Міжнародного енергетичного агентства, згідно з якими розвиватися газовий ринок в найближчі десятиліття буде розвиватися за рахунок технологій, що дозволяють видобувати сланцевий газ. У результаті до 2035 р. головним виробником палива буде США, а частка Росії та країн Близького Сходу у світовій торгівлі газом знизиться з нинішніх 45% до 35%. При цьому частка сланцевого газу складе 32%, коли його почнуть активно добувати Польща, Австралія, Індія, Канада, Індонезія та Китай.

Як зазначив Михайло Гончар, до цього списку приєднаються Південна Африка, Аргентина і ряд інших країн. "Уряд Румунії, яке рік тому ініціювало мораторій на розробку сланцевого газу, в цьому році цей мораторій скасував. Крім того, в січні цього року Французька академія наук назвала поспішним і не мають належного обгрунтування рішення про мораторій на видобуток сланцевого газу часів президентства Саркозі. В тому ж документі містилася рекомендація звернути увагу на досвід розвідки сланцевих газів в Польщі та Україні. Це той рідкісний випадок, коли розвинута країна дивиться на приклад Східної Європи, де щось рухається вперед ", - зазначив Михайло Гончар. На його думку, якщо Україна не використає цей шанс, вона буде змушена назавжди здати конкурентні позиції в питанні енергетики, де поки простежується перевага.