ua en ru

Експерти ООН розпочали ліквідацію хімічної зброї в Сирії

Експерти Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) приступили до знищення елементів хімічного арсеналу Сирії. Місія була створена відповідно до резолюції Ради Безпеки ООН, що стала результатом компромісу між США і Росією.

Експерти Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) приступили до знищення елементів хімічного арсеналу Сирії. Про це повідомив один із членів наглядової місії ООН, передає ВВС.

Місія була створена відповідно до резолюції Ради Безпеки ООН, що стала результатом компромісу між США і Росією.

Росія виступала проти планів США і їх західних союзників завдати ударів по Сирії з метою знищення хімічної зброї сил Президента Башара Асада.

Захід звинувачує Асада в хімічній атаці, що забрала життя сотень людей під Дамаском наприкінці серпня. Сам Асад звинуватив у цьому сирійських повстанців.

Неназване джерело в ОЗХЗ повідомило агентству AF , що група експертів організації "вирушила на місце, де вони приступають до перевірки і знищення" елементів озброєнь.

"Сьогодні перший день знищення (зброї та виведення з ладу засобів її створення). Важкі автомобілі переїдуть і розчавлять боєголовки ракет, авіабомби для доставки бойових отруйних речовин, пересувну і стаціонарну апаратуру для приведення отруйних речовин у бойовий стан", - уточнило джерело.

"План полягає в тому, що будуть знищені два типи матеріалів: виробничі потужності для виготовлення хімічної зброї - наповнювачі резервуарів, змішувачі, мобільні та стаціонарні. Також і власне зброя буде знищена", - йдеться в повідомленні.

Як передає Associated Press з посиланням на представників ООН, міжнародним інспекторам доводиться діяти в рамках вкрай обмежених строків, оскільки програма зі знищення запасів хімзброї режиму сирійського Президента Башара Асада розрахована лише на на дев'ять місяців. Першу стадію при цьому передбачається в цілому завершити до 1 листопада ц.р.

До вечора 6 жовтня, як повідомляють джерела в ООН , буде знищено деяку кількість як готової зброї, так і виробничих потужностей.

Як повідомлялося, мирна конференція в Женеві щодо ситуації у Сирії може не відбутися. "Я підштовхую всіх до того, щоб приїхати до Женеви у другій половині листопада", - заявив спеціальний посланник ООН і Ліги арабських держав по Сирії Лахдар Брахімі.

Нагадаємо, наприкінці вересня Рада Безпеки ООН одноголосно прийняла резолюцію щодо Сирії на підтримку плану ОЗХЗ. Радбез ухвалив, що жодна зі сторін у Сирії не може розробляти, виробляти або купувати, накопичувати або зберігати хімзброю, а також передавати її будь-кому. Тепер і уряд Сирії, і опозиція відповідальні за виконання документа, у разі порушення якого Радбез, після додаткового обговорення, може вжити заходів.