ua en ru

Рада безпеки ООН ухвалила резолюцію по Сирії

Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію по знищенню хімічної зброї в Сирії. Документ був підтриманий всіма 15 членами Радбезу ООН.

Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію по знищенню хімічної зброї в Сирії. Документ був підтриманий всіма 15 членами Радбезу ООН, передає Reuters.

Резолюція не передбачає автоматичного застосування сили проти уряду Башара Асада у разі невиконання умов. Раніше, при складанні проекту резолюції, на цьому пункті наполягали США, проте остаточний варіант вимагає розгляду кожного можливого порушення на засіданні Радбезу.

Текст документа став результатом інтенсивних переговорів між Росією і США. У її основу лягла угода, досягнута на переговорах в Женеві на початку вересня 2013 р.

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров завив, що відповідальність за виконання резолюції лежить не тільки на владі Сирії, але і на опозиції - вони повинні не допустити, щоб хімічна зброя потрапила до рук бойовиків.

Лавров також зазначив, що прийнята резолюція покликана не тільки вирішити проблему хімічної зброї в Сирії, але і створить умови для того, щоб Близький Схід став зоною, вільною від зброї масового ураження. За його словами, Росія готова брати участь в майбутній операції в Сирії у всіх її компонентах.

Після ухвалення резолюції генеральний секретар ООН Пан Гі Мун заявив, що резолюція гарантує знищення хімзброї в Сирії у найкоротші терміни. Він також додав, що винні в застосуванні хімічної зброї в Сирії повинні з'явитися перед судом.

Раніше Виконавчий комітет Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ) в Гаазі прийняв план по ліквідації хімічної зброї в Сирії.
Рішення набуває чинності негайно. Очікується, що експерти ОЗХЗ почнуть вивчати запаси отруйливих речовин в Сирії вже з 1 жовтня.