ua en ru

Експерти пояснили, чому сигарети дешевшають

Кожна гривня, на яку зменшується вартість сигарет, призводить до втрат державного бюджету близько 800 млн грн на рік. Так прокоментував зниження вартості сигарет економічний експерт Мар'ян Заблоцький, передають українські ЗМІ.

"Протягом останніх шести тижнів основні виробники почали приймати рішення по зниженню цін на сигарети від 1 до 3 грн за пачку. Звичайно, це може привести до збільшення споживання сигарет, по-друге, це втрати для бюджету. Частина податків з сигарет - це ПДВ адвалорна ставка, фактично, той самий ПДВ, тільки в іншій формі ", - зазначає експерт.

За його словами, йде боротьба за частку ринку між виробниками. "Відсутні будь-які механізми встановлення "цінового статі"- за аналогією з алкоголем. Крім того, на ринку існує досить велика конкуренція серед товаровиробників на внутрішньому ринку. Основні виробники сигарет - міжнародні компанії, які конкурують на міжнародному ринку", - зазначає Заблоцький.

За словами народного депутата п'яти скликань, засновника ГО "Союз платників податків України" Сергія Терьохіна, все це - свідчення падіння доходів населення.

"Справа в тому, що коли є альтернатива - купувати якісь підакцизні товари або ковбасу, коли реальні доходи населення різко падають, ця альтернатива зрозуміла. Тобто, в зв'язку з фізичним скороченням споживчого кошика люди все-таки змінюють пріоритети. Я б не радів такій ситуації, оскільки, знаєте, можна собі уявити, що почнеться, коли у людей взагалі закінчаться гроші на що завгодно", - зазначив експерт.

На думку експерта з економічних питань Міжнародного центру перспективних досліджень Ангели Бочі, в Україні відсутній механізм регулювання мінімальних роздрібних цін.

"Виробники сигарет бажають розширити ринок, тобто це своєрідна корпоративна боротьба. Просте підвищення акцизів, як бачимо, не захищає бюджет. Стаття 6 Рамкової конвенції по боротьбі з курінням передбачає необхідність застосування цінових і податкових заходів. Відсутність цінових заходів обмеження споживання тютюну дозволяє виробникам знижувати ціни", - заявляє Бочі.

"На тютюновому ринку зараз загострилася боротьба за частку ринку", - відзначає директор з корпоративних питань компанії "Імперіал Тобакко Юкрейн" Олег Стрекаль.

"На жаль, така ситуація продовжує зберігатися, і зниження цін досягло вже не 2 грн, а 3 грн за пачку сигарет. Деякі з чотирьох міжнародних компаній окремі свої бренди продають набагато нижче собівартості - був навіть такий період, коли сигарети з фільтром однієї тютюнової компанії коштували дешевше, ніж наші без фільтра. Це економічний нонсенс", - зазначає Стрекаль.

За його словами, від цього страждає державний бюджет. "За нашими підрахунками, в результаті цінової війни державний бюджет щомісяця втрачає близько 160-180 млн грн недоотриманих податків. Це, насамперед, ПДВ, другий податок - це та частина адвалорного акцизу, яка зменшується через зменшення цін, тому адвалорка нараховується на ціну, і третій - це податок на торгівлю підакцизними товарами, цей новий, 5-відсотковий, який йде в місцеві бюджети. Тобто, страждає не лише центральний, а й місцеві бюджети", - зазначає Стрекаль.

"Ситуація неправильна, ми як компанія звернули увагу на неї Мінфіну, комітету ВР з податків, закликаючи припинити цю війну і почати працювати в нормальних економічно обґрунтованих цін. За частку ринку компанії не можуть боротися за будь-яку ціну, а у нас це - не просто будь-яка ціна, а ціна державного бюджету", - підкреслює директор з корпоративних питань компанії "Імперіал Тобакко Юкрейн".