ua en ru

Експерти пояснили, чому кияни не виходять на вулицю підтримати опозицію

Експерти не згодні з представниками "Батьківщини", що питання, винесені на сесію Київради 13 листопада, менш важливі для киян, ніж питання асоціації з Європейським Союзом та звільнення Юлії Тимошенко.

Нагадаємо, сьогодні на засіданні сесії лідер фракції "Батьківщина" в Київраді Тетяна Меліхова сказала: "Питання, винесені на сесію Київради, за важливістю не можна порівнювати з питанням євроінтеграції. Це стосується кожної сім'ї. Ми закликаємо припинити засідання і разом з київською громадою піти до парламенту і змусити прийняти євроінтеграційні рішення і не допустити вибіркового правосуддя".

Коментуючи заяву лідера фракції, керівник Інституту медіа-моделювання та політико-економічного аналізу "Перспектива" Євген Черненко зазначив, що кияни навряд чи погодяться з такою думкою політиків.

"Немає нічого крамольного в тому, що "Батьківщина" сьогодні головною і, по суті, єдиною метою бачить звільнення свого лідера Юлії Тимошенко. Це логічно і це по-людськи зрозуміло. Інше питання, що сьогодні опозиція ставить долю асоціації з ЄС, по суті, майбутнє держави, в залежність від вирішення питання екс-прем'єра. Заява Меліхової звучить дійсно різко для слуху виборця. Тому що для народу, як це не банально, питання, які вирішує сьогодні Київрада (наприклад, питання виділення коштів на зарплату бюджетникам), все-таки важливіше долі Тимошенко", - сказав Черненко.

"Політикам, які не знають, що таке жити на зарплату бюджетника, не зрозуміти цього. Не зрозуміти, чому питання, отримає людина зарплату до Нового року чи ні, для ньї важливіше питання звільнення лідера "Батьківщини". Можливо, саме тому опозиція не може "достукатися" до людей і всі останні акції, в тому числі й з пікетування Київради, на які політики закликають народ, не можна назвати успішними і масовими", - зазначив Черненко.

При цьому експерт наголосив, що "якщо раніше політики намагалися політизувати діяльність Київради, привнести у вирішення господарських питань (чим депутати, власне, і займаються) політику, то зараз всі умовності відкинуті. Повністю відкинута господарська складова в догоду політичній. Але це бачення, я б сказав, навіть не опозиції в цілому, а однієї з політсил, можливо навіть окремих політиків. Навряд чи Київрада кине вирішувати питання життєзабезпечення столиці для того, щоб зайнятися політикою", - сказав експерт.