ua en ru

Експерти IOBE прогнозують зниження ВВП Греції в 2013 р. на 5%

Економіка Греції в цьому році може втратити 4,8-5,0%, що значно більше, ніж прогнозують міжнародні кредитори країни. Так вважають експерти Фонду економічних і промислових досліджень (IOBE), який розташований в Афінах, передає телеканал "Росія 24".

"Перспективи економіки повинні бути переглянуті, в поточному році рецесія складе близько 5%", - йдеться у звіті фонду.

Європейський союз та Міжнародний валютний фонд, які вже не перший рік виділяють кошти для підтримки життєздатності країни, очікують рецесії в 2013 р. на рівні 4,2%, при цьому ЦБ Греції очікує скорочення ВВП на 4,6%.

Нагадаємо, що рецесія в Греції триває вже шостий рік поспіль. Економісти все частіше висловлюються з критикою щодо міжнародних кредиторів, часом навіть називають їх некомпетентними.

МВФ цього року вже визнавав свої помилки при прогнозах по Греції, заперечувати це вже просто неможливо.

На цьому фоні в країні зростає безробіття, населення виробляє все менше компонентів ВВП, а значить, і доходи країни знижуються.
Так чи інакше, Єврогрупа погодилася виділити Греції 3 млрд євро, оскільки це дозволить запобігти банкрутству країни. При цьому фінансова допомога виділяється за умови реалізації нових реформ.

У цьому місяці Греція отримає 2,5 млрд євро, а решту грошей будуть виділені тільки в жовтні. Цього часу прем'єр-міністру Антоніс Самарас має вистачити, щоб почати нові економічні реформи і процес скорочення витрат.

Греція також може розраховувати на 2 млрд євро у вигляді прибутку Центрального банку від продажу облігацій, і ще 1,8 млрд євро виділить Міжнародний валютний фонд.

Уряди країн Європи продовжують допомагати Греції, не бажаючи того, щоб країна вийшла з єврозони, при цьому чиновники намагаються максимально скоротити розміри допомоги, так як платники податків незадоволені ситуацією.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що грецька економіка в I кварталі 2013 р. скоротилася на 5,6% в річному численні.