ua en ru

Експерти: Дії НБУ з насичення ринку ліквідністю вестимуть до падіння ставок по кредитах і депозитах

Експерти прогнозують, що поява на ринку банківських фінансових векселів у формі електронного документа, сприятиме падінню ставок по кредитах і депозитах.

"В принципі, будь-який інструмент на фінансовому ринку передбачає якусь мету. В даному випадку я впевнений, що ці векселі позитивно відіб'ються на ліквідності. Це однозначно. Не дивлячись на те, що нині ліквідність ринку досить висока, появу нових інструментів по його насиченню потрібно лише вітати. По суті, підтримка ліквідності є важливим завданням центробанков, за кордоном вони підтримують її рядом кроків і дій - починаючи від організації певних фондів, до створення зручних умов для кредитування", - сказав глава правління банку "Хрещатик" Дмитро Гріджук.

Банкір відзначає зручність нового інструменту для ринку.

"Він цікавіший, адже це ліквідний цінний папір, тобто у будь-який момент клієнт може його продати, закласти, залучити фінансування і не лише в свого обслуговуючого банку", - говорить фінансист.

У свою чергу, на думку головного фінансового аналітика РА "Експерт-рейтинг" Віталія Шапрана, всі кроки Національного банку України по насиченню ринку ліквідністю вестимуть до падіння ставок по кредитах і депозитах.

"Допускаю, що експерименти регулятора по наповненню системи ліквідністю матимуть успіх поступального характеру, і ми ще побачимо коливання на валютному ринку на тлі зниження ставок по кредитах і депозитах", - прогнозує експерт.

Нагадаємо, що раніше директор департаменту управління валютним резервом і проведення операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубіхвост заявив, що регулятор працює над проектом постанови, якою буде регламентована видача і звернення банківських фінансових векселів у формі електронного документа.

За його словами, це своєрідне неемісійне збільшення грошової маси, яке сприятиме збільшенню ліквідності на ринку.