ua en ru

Експерти Credit Agricole: Кожен день революції обходиться економіці Єгипту в 310 млн євро

Протести і соціальна нестабільність можуть обійтися єгипетській економіці дуже дорого. За підрахунками експертів французького банку Credit Agricole, щоденні втрати країни перевищують 310 млн євро, передає РБК з посиланням на Associated Press.

З огляду на сформовану обстановку і тривалу політична криза, аналітики банку прийняли рішення знизити прогноз по зростанню ВВП Єгипту за підсумками поточного року відразу на 1,6 процентного пункту - з 5,3% до 3,7%.

Передумовою послужило припинення діяльності банків, фондової біржі і більшості заводів, а також евакуація декількох десятків тисяч іноземців, яка призвела до різкого спаду одного з найважливіших секторів єгипетської економіки - туризму.
Крім того, постраждали від заворушень в Єгипті і біржі інших арабських держав. На тлі побоювань того, що революційні настрої можуть поширитися на інші країни цього регіону, торговельні площадки більшості держав Перської затоки щоденно закриваються зниженням провідних індексів мінімум на 3%.

У Єгипті вже протягом кількох тижнів тривають масові антиурядові виступи. Демонстранти, що належать до різних соціальних і вікових груп, вимагають негайної відставки Президента Хосні Мубарака, який перебуває при владі з 1981 р. Глава держави поки лише дав згоду не брати участь у наступних президентських виборах, намічених на вересень, однак відмовився негайно покинути свій пост.